Društvo

Vozači i špediteri iz RS poručuju: Sastanak do četvrtka ili totalna blokada

Vozači i špediteri iz RS  poručuju: Sastanak do četvrtka ili totalna blokada
Foto: N.N. | Vozači i špediteri iz RS poručuju: Sastanak do četvrtka ili totalna blokada

BANJALUKA - Predstavnici prevoznika i špeditera iz Republike Srpske ostavili su Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rok da do četvrtka organizuju sastanak u vezi sa carinskim terminalom kod graničnog prelaza Rača, zbog čijeg gašenja negoduju.

"Ako do četvrtka ne bude poziva na sastanak doći će do cjelodnevne obustave graničnog prelaza i prekida rada svih špediterskih kuća", kazao je za "Nezavisne" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Vozači i špediteri su juče održali jednočasovni protest upozorenja na ovom graničnom prelazu, sa kojeg su pozvali UIO BiH da zadrži postojeći carinski terminal.

Oni su okupljenim novinarima ukazali na loše stanje u kojem se on nalazi, koji je zarastao u korov i zatrpan smećem, sa neuslovnom prostorijom i agregatom koji nije u funkciji.

Terminal je, prema njihovim tvrdnjama, namjerno zapušten kako bi novi bio otvoren na parkingu jedne firme iz Brčkog kojoj se štima posao, a što su u UIO BiH kategorično negirali.

Špediteri su na protestu upozorili da bi sprovođenje namjere UIO izazvalo povećanje troškova njihovog rada, vjerovatno i otpuštanje radnika, ali i rast troškova prevoznicima i uvoznicima.

"Do sada se u Rači vršilo carinjenje i roba je išla pravo na istovar, a s ovim što UIO planira dodaje se još jedan segment u procesu carinjenja robe, i to razvlačenje podiže troškove špediterima, prevoznicima i privredi, koja se ovakvim postupcima neće razvijati", kazao je Slobodan Zarić, špediter.

Iz UIO su juče kazali kako su primili zahtjev za održavanje sastanka te da će ga organizovati u narednim danima, kao i da ne postoji potreba za bilo kakvim blokadama.

Inače, juče su u Banjaluci otvorene koverte sa ponudama za novi carinski terminal, a koliko ih je pristiglo u UIO BiH nisu otkrili.

Kažu kako terminal na Rači nije na dobrom položaju, zbog čega je nefunkcionalan te da je apsurdno da se carinski terminal nalazi prije samog graničnog prelaza, što povlači i dodatno pitanje bezbjednosnih uslova.

S druge strane, dodaju, UIO nema sistematizovana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni radna mjesta za održavanje carinskog terminala Bijeljina, a sredstva predviđena u budžetu UIO nisu bila ni približno dovoljna da bi se angažovala druga lica za održavanje ovog terminala.

"Zbog tih razloga su opšti higijenski i radni uslovi na postojećem carinskom terminalu Bijeljina i danas izuzetno loši", kazali su u UIO.

Dodaju kako u vidu treba imati i činjenicu da je najavljena izgradnja nove trase autoputa na relaciji Rača - Bijeljina, koja predviđa izgradnju graničnog prelaza na drugoj lokaciji u odnosu na postojeću, kao i promjenu toka samog putničkog pravca, te reorganizaciju poslovnih procesa unutar carinske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije