Društvo

Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi

Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi
Foto: Ilustracija | Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi

BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na maglu u višim predjelima i u kotlinama, te na mogućnost odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Iz AMS podsjećaju vozače da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Bijeljina-Šepak, u mjestu Patkovača, saobraćaj se, zbog radova, odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Karakaj dva-Drinjača.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/FBiH

/Karuša/ izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstrukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom, kao i na dionici Drinjača-Konjević Polje.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica "Aleksandrovac" i "Nova Topola", na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", na području opštine Brod, zbog čega dolazi do privremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dijelu regionalnih puteva Lukavica i Šibošnica saobraćaj se zbog radova odvija uz povremene prekide.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

AMS Republike Srpske i auto-moto društva pokrenuli su veliku republičku preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila pod nazivom "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2019."

Vozači mogu danas da besplatno kontrolišu tehničku ispravnost vozila u AMD "Kozarska Dubica" od 9.00 do 11.00 časova i u AMD "Gradiška" od 13.00 do 15.00 časova.

Cilj kampanje je povećanje ukupnog stepena bezbjednosti u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

Kampanja će trajati do 29. novembra i još će se sprovoditi u Istočnom Sarajevu, Višegradu, Foči, Bileći, Gacku i Nevesinju.

U AMD Rogatica, Hercegovina /Trebinje/, Optima /Modriča/ i Derventa vozači mogu obaviti besplatnu kontrolu vozila pred zimu svakim radnim danom do 29. novembra.

Podršku realizaciji ove kampanje pružaju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i društveno odgovorna kompanija "Optima grupa".

Radi organizovanja javnog skupa-istorijskog događaja od republičkog značaja "Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine", danas će od 10.00 do 12.30 časova biti obustavljen saobraćaj na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Vuka Karadžića i Aleja Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Na području Federacije BiH magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk", tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije se zbog radova saobraća i na magistralnim putevima Srebrenik-Orašje u tunelu Ormanica, Doljani-Metković između graničnih prelaza, Kladanj-Stupari u mjestu Stanovi i Ključ-Bosanski Petrovac na prevoju Lanište.

Radovi su u toku na auto-putu Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica, kao i na magistralnim putevima Ključ-Bosanski Petrovac /Lanište/, Jajce-Crna Rijeka /Zdaljevac/, Donji Vakuf-Jajce /tunel Vinac/, Srebrenik-Orašje /tunel Ormanica/, Doljani-Metković.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije