Društvo

Vozači oprez, kolovozi vlažni zbog magle

Vozači oprez, kolovozi vlažni zbog magle
Foto: Ilustracija | Vozači oprez, kolovozi vlažni zbog magle

BANJALUKA - Kolovoz je jutros mjestimično vlažan na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) zbog magle koja smanjuje vidljivost, posebno u kotlinama i uz riječne tokove, a učestali su i odroni pored kamenih kosina, upozorili su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Izmijenjen je režim vožnje zbog izvođenja radova na putevima Šipovo-Novo Selo, Draksenić-Vrbaška, Kozarska Dubica-Draksenić-Jasenovac, Brčko-Bijeljina, Banjaluka (Rudarska)-Stari Majdan, Dobro Polje-Jažići-Grajsoljci, Gradiška-Nova Topola, Crkvina-Modriča jedan, Šešlije-Johovac, Ustiprača-Međeđa, Tedin Han-Križ, Kotor Varoš-Obodnik.

Režim saobraćaja zbog izvođenja radova izmijenjen je i u tunelu "Kalovita brda" na magistralnom putu Ljubogošta-Pale, u tunelu "Čeljigovići" na putu Lapišnica-Ljubogošta, u tunelu "Ugar" na putu Crna Rijeka-Ugar,

Zbog radova saobraćaj će biti povremeno obustavljan u vremenu od 7.00 do 17.00 časova na dionici Jezero-Šipovo

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, dok zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta putnička vozila saobraćaju otežano na magistralnom putu Brod na Drini-Šćepan Polje, a za teretna vozila saobraćaj je obustavljen.

Zbog deminiranja do 15.00 časova biće povremeno obustavljan saobraćaj na u blizini graničnog prelaza "Hum", na lokalitetu Vojkovići, u mjestima Klakar Donji i Gornji Božinci. Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Prevoz vangabaritnog tereta kretaće se na putevima granični prelaz Vardište-Goražde-Ustikolina-Tjentište-Gacko-Zovi Do-Tunel Straževica (do 20. oktobra), Stanić Rijeka-Karuše (do 31. oktobra), Caparde-granični prelaz Karakaj (do 24. oktobra) i Stanić Rijeka-Derventa (do 25. oktobra), a vozači treba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza, na nadvožnjaku broj 238 na dionica magistralnog puta Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona i na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH zbog radova na auto-putu "A-1", na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje, zbog izvođenja sanacionih radova, aktuelno je i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica u tunelu "Crnaja", Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Granični prelaz Kozarska Dubica otvoren je za međunarodni putnički saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije