Društvo

Vozači oprez, mokri i klizavi kolovozi

Vozači oprez, mokri i klizavi kolovozi
Foto: N.N. | Vozači oprez, mokri i klizavi kolovozi

BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a zbog niske temperature moguća je poledica u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

U kotlinama i duž riječnih tokova, magla mjestimično smanjuje vidljivost, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Zbog odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na dionici regionalnog puta Mrakovica-Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac-Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji od danas od 8.00 do 15.00 časova radnim danima biće obustavljan saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Obustava se neće izvoditi vikendom i u dane praznika, a radovi su planirani do 30. novembra.

Na obilaznici oko Bijeljine zbog radova na održavanju puta, saobraćaj se odvija naizmjenično, pa vozači treba da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Lamovita-Ivanjska i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča 1, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija, kao i na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita.

Na regionalnom putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero-Šipovo, kao i na dionici regionalnog puta Stari Majdan-Lamovita.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje u mjestu Gornji Božinci od 8.15 do 15.05 časova radnim danima dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, saobraćaj reguliše privremena signalizacija, kao i na magistralnom putu Modriča 1-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-entitetska granica /Karuše/.

izmijenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, a zbog rekonstrukcije na dionici regionalnog puta Tedin Han-entitetska granica/Križ/.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Ledenice-Crkvina-Modriča-Johovac-auto-put-Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - Derventa - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Blaževac-Obudovac i međuentitetska linija Stanić Rijeka - međuentitetska linija Karuše kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa je potrebno da se vozi preznije i poštuju uputstva.

U toku je i izgradnja mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica sa Crnom Gorom /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/ - Srpske Toplice, a počeli su radovi na rehabilitaciji lokalnog puta Saračica - Čokorska Polja, zbog čega se saobraćaj od 7.00 do 17.00 časova na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan "pi-si-ar" test na virus korona, koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije