Društvo

Vranješ: Pokretači protesta za povratak ustava iz 1992.

Vranješ: Pokretači protesta za povratak ustava iz 1992.
Vranješ: Pokretači protesta za povratak ustava iz 1992.

BANJALUKA - Protesti u Federaciji BiH ne mogu da se prenesu na nivo čitave BiH jer ih je pokrenula organizacija "Udar", čiji se politički program zasniva na povratku ustava Republike BiH iz 1992, ocijenio je za Srnu profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ.

"Oni /'Udar'/ doslovno smatraju da legalno izabrana vlast na sva tri nivoa, odnosno među sva tri konstitutivna naroda, treba da bude zbačena ovim tzv. nenasilnim metodama, jer ovo su tipične tzv. šarpovske metode koje smo vidjeli u 'obojenim' revolucijama", istakao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, njihova osnovna koncepcija je da se izazove anarhija, gdje je potrebno, manje ili više nasilno, srušiti postojeći politički sistem BiH, koji oni doslovno osporavaju i smatraju da je nametnut, baziran na ustavu kojeg ne priznaju i da je neophodno vratiti ustav Republike BiH iz 1992.

"Oni pozivaju Srbe i Hrvate da im se pri tome pridruže i da se na taj način oslobode nečega što je sada trenutno stanje koje je jednako teško za sva tri naroda", naveo je Vranješ.

On je rekao da je to potpuno sporna i paradoksalna situacija, jer se Srbi, doslovno, pozivaju da priznaju referendum, održan 1. marta 1992.

"To je, ustvari, idejna postavka kompletnog ovog protesta, a onda se putem 'Fejsbuka' pokušavaju pozvati Srbi da izađu, ruše i bacaju kamenje po Banjaluci, navodno sa istim motivima", rekao je Vranješ.

On je istakao da, ko god je to organizovao i smislio, dobro ne poznaje BiH, niti političke i društvene odnose u BiH, "jer nisu isti prioriteti, niti isti problemi mogu da vežu sva tri konstitutivna naroda".

Prema njegovim riječima, u situaciji u kojoj "BiH /ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naseru Oriću i generalu /Vojske Republike Srpske/ Manojlu Milovanoviću daje različit status, neka građanska incijativa poziva Srbe da se odreknu Republike Srpske i okrenu se ustavu Republike BiH".

"Neko tamo piše na 'Fejsbuku' da treba da se sruše entiteti, da nestanu kantoni, da imamo samo jednog predsjednika i da po principu 'jedan čovjek jedan glas' bude uređena BiH", rekao je Vranješ.

On je naglasio da se u tome krije totalni paradoks.

"U čitavoj Republici Srpskoj nema više od 40-50 ljudi koji bi se mogli identifikovati sa takvim programom koji je proklamovala organizacija 'Udar' i sada koriste društvene mreže da to propagiraju", kaže Vranješ.

On je rekao da se sa njima mogu identifikovati u Tuzli, ali da u Banjaluci, ili bilo gdje u Republici Srpskoj te ideje ne mogu da prođu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije