Društvo

Vratile se rode u BiH: Konačno zabilježene pozitivne vijesti na demografskom planu

Vratile se rode u BiH: Konačno zabilježene pozitivne vijesti na demografskom planu
Foto: N.N. | Vratile se rode u BiH: Konačno zabilježene pozitivne vijesti na demografskom planu

SARAJEVO, BANJALUKA - U više porodilišta u BiH lani je rođeno više beba nego u posljednjih nekoliko godina, što svakako donosi pozitivne vijesti na demografskom planu i nadu da će nas i 2018. rode posjećivati češće.

I iz Agencije za statistiku BiH kaže da je bilo više beba.

"U BiH je tokom tri kvartala prošle godine registrovano 21.455 živorođene djece, što u odnosu na isti period 2016. godine pokazuje rast broja živorođenih za 0,41 odsto", naveli su juče iz Agencije za statistiku BiH.

Lijepe vijesti su zabilježene u trebinjskom porodilištu, gdje je rođeno 344 novorodenčadi lani, odnosno 16 beba više nego 2016. godine.

"Zadovoljni smo i zbog toga što smo u 2017. godini imali 344 novorođenčeta, odnosno 16 beba više nego godinu ranije, i nadamo se da će ih u svim narednim godinama biti više, kako bismo dostigli onaj rekord iz 1994. godine, kada smo imali 872 bebe", kazao je za "Nezavisne" Srdan Lugonja, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje.

U opštini Ljubuški za 2017. godinu u matičnu knjigu rođenih upisano je 317 djece, odnosno osam beba više nego godinu prije.

Kako su objavili portali, u 10 mjeseci 2017. u Čapljini je napokon zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.

"Kada je u pitanju prirodni priraštaj, u 2016. pozitivan prirodni priraštaj imali su Banjaluka i opština Jezero", kazali su iz Republičkog zavoda RS.

Iz Matične službe grada Banjaluka kažu da će danas imati zbirne podatke o broju rođenih prošle godine, ali podsjećamo da je bejbi bum zadesio Banjaluku dva puta u septembru, kada je u prvoj polovini mjeseca rođeno rekordnih 39 beba, što je i najveći bejbi bum u u prošloj godini, dok je krajem tog mjeseca rođeno 28 beba.

Stevo Pašalić, demograf, istakao je da se nada da će trend povećanog broja rođene djece biti i narednih godina.

"Povećanje broja novorođene djece znak je da je godina iza nas bila sigurno uspješnija i stabilnija nego prethodne. mnogo je faktora koji utiču na povećan broj rođene djece, ali ono što me posebno raduje je da nije nastavljen trend smanjenog rađanja", kazao je Pašalić.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "Četiri plus", koje okuplja višečlane porodice, kazao je da ga raduje što u pojedinim porodilištima ima više beba.

"Sve radimo da poboljšamo natalitet u RS, na sve načine pokušavamo i vlastima da ukažemo da je velika potreba za bebama", kazao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije