Društvo

Vrganj kapitalac oduševio petočlanu porodicu Milanović

Vrganj kapitalac oduševio petočlanu porodicu Milanović
Foto: Ustupljena fotografija | Vrganj kapitalac oduševio petočlanu porodicu Milanović

ČELINAC - Boravak i šetnja u prirodi, kao i prikupljanje gljiva godinama su hobi supružnika Milanović iz sela Brezičani, kod Čelinca, a protekli vikend ih je sreća poslužila i pronašli su vrganj od čak 700 grama, kazala je za "Nezavisne novine" Branka Milanović.

"Mi se inače ne bavimo profesionalno gljivarstvom, ali odmalena volimo gljive i razlikujemo jestive od nejestivih. Naravno, uvijek smo oprezni i čovjek se uči dok je živ, a tako se desilo i ovaj vikend, kada smo pronašli ogroman vrganj, a s obzirom na veličinu gljive, iznenadili smo se da je u prvoklasnom stanju. Inače, srećne ruke je bio moj suprug Danijel i žao mi je samo što vrganj nismo fotografisali u prirodnom okruženju, jer kada idemo u šumu, ne nosimo telefone", kazala je Branka.

Ističe da su tačnu gramažu gljive otkrili kada su došli kući, a njena dječica nisu krila oduševljenje, jer svi vole jela sa vrganjima.

"Zanimljivo je da taj dan uopšte nismo planirali da idemo u šumu pošto je bio lovni dan na divljač, ali poslije podne smo se predomislili i ipak otišli u šumu koja je blizu naše kuće. Na samom povratku iz šetnje suprug je ugledao vrganj i iznenadio se kada je shvatio da je zdrav, ogroman i u odličnom stanju, čemu su vjerovatno doprinijele vremenske prilike praćene sa dosta kiše i visokim temperaturama. I prije smo pronalazili vrganje, ali nikada ove veličine. Čuvali smo gljivu dva dana, ali sam je morala isjeći da bih napravila ukusna jela", objašnjava Branka.

Naša sagovornica kaže da je pronalazak kapitalnog primjerka vrganja oduševio njihovih troje djece, djevojčice i same vole da idu u branje gljiva, dok sina još ne vode, jer je premlad.

"Naše šume su prebogate raznim gljivama, tako da ovo nije prvi put da smo ubrali vrganj, ali je prvi put, da smo pronašli vrganj od 700 grama, a to ispuni ponosom sve sakupljače gljiva i lijepa je uspomena. Naravno, opreza nikada nije dovoljno, jer svaka jestiva gljiva ima svog opasnog dvojnika", zaključila je naša sagovornica.

Podsjećamo, vrganj je jedna od najpopularnijih gljiva našeg podneblja, raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama.

Iako ga je nemoguće uzgojiti, lako se nalazi u prirodi i teže ga je zamijeniti sa drugim, otrovnim vrstama, pa je prilično sigurna gljiva za konzumaciju.

Ukoliko niste iskusni, nikako se nemojte sami upuštati u berbu, već sa sobom povedite nekog ko dobro poznaje i razlikuje gljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije