Društvo

Vrhovac: Osloboditi RVI plaćanja lijekova sa liste B

Vrhovac: Osloboditi RVI plaćanja lijekova sa liste B
Foto: Pixabay | Vrhovac: Osloboditi RVI plaćanja lijekova sa liste B

BANJALUKA - Radna grupa za razmatranje pitanja u oblasti boračko-invalidske zaštite predložila je danas da ratni vojni invalidi budu oslobođeni plaćanja skupih lijekova sa liste B koje kupuju svojim novcem i često nisu u situaciji da se adekvatno liječe, izjavio je danas predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac.

Vrhovac je rekao nakon sastanka Radne grupe da su ratni vojni invalidi oslobođeni plaćanja lijekova sa liste A koji su jeftiniji.

"Potrebno je i da ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije imaju mogućnost tokom godine na deset dana banjske rehabilitacije", rekao je Vrhovac, dodajući da je Savez ratnih vojnih invalida zatražio sastanak o temi zdravstvene zaštite ove kategorije s obzirom na nagomilane probleme koji se dijelom mogu riješiti u kraćem periodu.

On je među gorućim problemima naveo specijalističke preglede na koje se upućuju ratni vojni invalidi i na koje čekaju po više mjeseci.

"Ako se takvi pregledi obavljaju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Banjaluci, oni su besplatni. Međutim, ako dolaze ljekari u bilo koju drugu opštinu ili grad, takve preglede plaćaju i ratni vojni invalidi i porodice poginulih i ostali iz boračkih kategorija", naveo je Vrhovac, prenosi Srna.

On je podsjetio i da kod zdravstvenih ustanova moraju biti obilježena parking-mjesta za lica sa invaliditetom.

Vrhovac je najavio održavanje sastanka na prijedlog Radne grupe o temama iz zdravstvene zaštite na kojem bi zbog kompleksnosti materije bili prisutni i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, ministar zdravlja, direktori Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC-a.

Pomoćnik ministra za resor boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da će resorno ministarstvo razmotriti prijedloge sa današnjeg sastanka i nastojati da nađe rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije