Društvo

Pratite nas na Google news

Vrhovni sud RS uvažio zahtjev đaka i roditelja bošnjačke nacionalnosti

Vrhovni sud RS uvažio zahtjev đaka i roditelja bošnjačke nacionalnosti
Foto: N.N. | Vrhovni sud RS uvažio zahtjev đaka i roditelja bošnjačke nacionalnosti
Bojana Živanić, agencije

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije zvanično dobilo presudu od Pravobranilaštva RS, koje ga zastupa, i izjasniće se tek kada dobije presudu, kazali su za "Nezavisne" danas u Ministarstvu prosvjete i kulture RS komentarišući odluku Vrhovnog suda RS, koji je uvažio tužbeni zahtjev roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u kojem su tvrdili da su diskriminisani te da je povrijeđeno njihovo pravo na jednako postupanje u oblasti obrazovanja.

Naime, Republici Srpskoj i OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima, kod Kotor Varoša, naloženo je da uvedu nacionalnu grupu predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u FBiH, te da zaposle ili angažuju nastavnike povratnike.

Takođe, Vrhovni sud obavezao je tužene da na ime naknade troškova postupka tužiocima isplate 22.460 KM.

Haris Kaniža, advokat koji zastupa djecu i roditelje, kazao je za federalne medije da je presrećan.

"Ovo je povijesna odluka Vrhovnog suda RS kada se radi o pravnim pitanjima iz oblasti diskriminacije i nejednakog postupanja, prava na obrazovanje na teritoriji RS, pitanja nacionalne grupe predmeta, prava povratnika, u ovom slučaju Bošnjaka", istakao je Kaniža.

Kaniža je naveo i da je sud naložio da se u tuženu školu uvede nacionalna grupa premeta bosanski jezik i književnost, priroda i društvo, historija, geografija, kao i da se ti predmeti izučavaju po bosanskom nastavnom planu i programu iz, kako je već navedeno, Zeničko-dobojsko kantona u FBiH, pošto je taj kanton geografski najbliži Kotor Varošu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije