Društvo

Vrijedna donacija za UKC RS, "Coca-Cola" pomaže mrvicama

Vrijedna donacija za UKC RS, "Coca-Cola" pomaže mrvicama
Foto: V.Stojaković | Vrijedna donacija za UKC RS, "Coca-Cola" pomaže mrvicama

BANJALUKA - U porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) svake godine porodi se oko 3.000 žena, a od toga devet odsto je prijevremenih poroda, kada na svijet dolaze bebe mlađe od 37. nedjelje, neke od njih sa svega 500 grama težine.

Rečeno je ovo danas u UKC RS prilikom uručenja donacije u vrijednosti od 31.500 KM, koju je osigurala kompanija "Coca-Cola" u BiH u okviru projekta prirodne izvorske vode olimpija "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice". 

Ovom donacijom Odjeljenje intenzivne njege i terapije dobilo je dva CPAP aparata za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi, a Odjeljenje patološke naonatologije s prematuritetom sada je bogatije za sedam pulsnih oksimetara za neinvazivno mjerenje zasićenosti krvi kiseonikom i pulsa novorođenčadi.

Ljiljana Solomun, šefica Odjeljenja patološke neonatologije s prematuritetom Klinike za dječje bolesti UKC RS, kazala je da je broj prijevremeno rođene djece u porastu te da je ovakva oprema izuzetno značajna za spas života ovih malih heroja.

"U našu kliniku dolaze i djeca rođena u 24. nedjelji teška svega 500 grama, ponosni smo što uspijemo spasiti i te mrvice. Ovakva oprema nam je jako važna za njegu i terapiju ove djece", rekla je Solomunova.

Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje "Coca-Cola HBC BiH" Sarajevo, rekao je da ova kompanija sa svojom prirodnom izvorskom vodom olimpija osmislila projekat "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice" kako bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva.

"Čast nam je što smo uručili ove aparate, da bismo osigurali još bolje uslove za brigu o prijevremeno rođenim bebama i tako im olakšali bitku za život i pravilan razvoj", rekao je Kukolj.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da ovo nije prva donacija ove kompanije, te da će ova oprema uveliko pomoći u spasavanju života malih boraca.

"Ova donacija će nam pomoći da nadogradimo savremenu opremu i u našoj klinici djeci pružimo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima", rekao je Đajić.

 

DONIRANO

2 CPAP aparata za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi

7 pulsnih oksimetara za neinvazivno mjerenje zasićenosti krvi kiseonikom i pulsa novorođenčadi

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije