Društvo

Vrijednim rukama i druženjem bore se za bolji položaj žena

Vrijednim rukama i druženjem bore se za bolji položaj žena
Foto: Ustupljena fotografija | Vrijednim rukama i druženjem bore se za bolji položaj žena

SRBAC - Čuvanje tradicije, spoj modernog i tradicionalnog, kao i velika potreba žena iz Srpca da svoje zajedničko druženje, znanje i rukotvorine prenesu i široj javnosti, samo su neki od razloga što je prije tri godine osnovano Udruženje žena Srbac, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" Vesna Smiljanić, predsjednica ovog udruženja.

"Čini mi se da svaki dan vidim napredak naših članica i proizvodi koje one rade su sve kvalitetniji, raznovrsniji i oduševljena sam tim šta sve ove žene mogu, znaju i hoće. Naš cilj je da svaka žena popravi svoj materijalni položaj, gdje god da živi, u centru ili ruralnom dijelu opštine Srbac. Mi uvijek kupujemo voće i povrće od naših članica, a ako nešto ne možemo naći na području Srpca, onda nabavljamo od žena iz našeg okruženja. Trudimo se da sve što proizvedu plasiraju na tržište i zarade od plodova svoga rada i truda", objašnjava Smiljanićeva, koja se i sama bavi kreativnim radom i pravi originalne lutke.

"Lutke koje ja radim su rađene od prirodnih materijala, pamučnog žerseja, što je malo drugačija tehnika od pletenih i heklanih lutaka. Sve je nastalo slučajno i spontano iz želje da unuci kupim lutku kada je imala godinu dana. Međutim, lutke su bile plastične i slične, što mi se nije svidjelo, jer sam željela meke lutke, sa kojima dijete može da spava, igra se, da to budu lutke koje se mogu oprati i dugo koristiti. Tako je krenuo moj kreativni rad, a kada sam vidjela oduševljenje kod mojih unučića, shvatila sam da bih mogla još igračaka da im napravim", objašnjava Smiljanićeva i kroz osmijeh dodaje da prva lutka i nije bila lijepa.

"Kod nas se može sve pronaći, od lutaka, sapuna, melema, ulja, tinktura, nakita, narodne nošnje, pa do medenjaka, prženih lješnika, ajvara i džemova. Naši proizvodi su potpuno bezbjedni za konzumaciju i upotrebu, o čemu svjedoči i to da je njih 17 prošlo sve potrebne hemijske i mikrobiološke analize i mogu se naći u slobodnoj prodaji", kazala je Smiljanićeva i napomenula da osim u izložbenom prostoru u Srpcu svoje proizvode izlažu i u "Krajiškoj kući" u Banjaluci ,"Kući Lijevča i Potkozarja" u Gradišci, kao i u "Potkozarskoj kući", koja je nedavno otvorena u Prijedoru.

Ističe da su članice Udruženja žena Srbac osvojile mnoge nagrade za svoje proizvode, kao što su zlatne i srebrne medalje za ekstra džemove od šljiva i jagode, srebro za ajvar od pečene paprike, zlato za unikatan rad za lutke od prirodnih materijala, a kako kaže, izlagale su na sajmovima u Banjaluci, Gradišci, Derventi, Mostaru.

Jedna od tih kreativnih žena je i Gordana Mitraković Đaković, članica Udruženja žena Srbac, koja izrađuje narodne nošnje, a kako je istakla u razgovoru za "Nezavisne novine", njene ruke poznaju skoro sve tradicionalne rukotvorine, kao što su vez, šivenje, heklanje, pletenje.

"Po struci sam tekstilac, a potičem iz porodice u kojoj su se moja majka i baka bavile rukotvorinama, i svoje znanje su prenijele na mene. Igrom slučaja i moja kćerka je vaspitač za tradicionalne igre, tako da sam nošnje radila i donirala raznim folklornim udruženjima u kojima je ona igrala. Željela sam da nastavim tradiciju mojih predaka, a kroz rad u tekstilu, naučila sam i nadogradila svoje prethodno znanje", kazala je Mitraković Đakovićeva.

Dodaje da je dodatni podstrek za nastavljanje tradicije i želju da prenosi svoje znanje dobila učlanjenjem u Udruženje žena Srbac.

Iz Udruženja žena Srbac podsjećaju da već tradicionalno organizuju muzički festival "Urban fest" na gradskom trgu u Srpcu, svakog posljednjeg petka u julu, koje okuplja sve generacije.

"Jedna naša mlađa članica, profesorica engleskog jezika, izrazila je želju da u našem gradu bude festival pop i rok muzike, nakon čega smo mi sve zajedno razradile tu ideju, i nastao je 'Urban fest'. To je događaj na kome možete čuti dobru muziku, jesti dobru hranu, uživati u fantastičnom društvu i namijenjen je za  kompletnu porodicu, na šta smo jako ponosni. Ako imate ideje, dođite, zajedno ćemo ih realizovati", kazala je predsjednica Smiljanić i pozvala sve žene iz Srpca da kreativno ili idejno oplemene svoju sredinu i grad.

 Udruženje žena Srbac trenutno ima 45 članica, a u prostorijama "Kort marketa" u opštini Srbac imaju izložbeni prostor gdje održavaju radionice, sastanke, i tu svi zainteresovani mogu pogledati njihove radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije