Društvo

Vrtić "Kolibri" jedini ima svoj vrt: Bašta zalijevana dječjom ljubavlju

Vrtić "Kolibri" jedini ima svoj vrt: Bašta zalijevana dječjom ljubavlju
Foto: Ilustracija | Vrtić "Kolibri" jedini ima svoj vrt: Bašta zalijevana dječjom ljubavlju

BANJALUKA - U krugu dvorišta vrtića "Kolibri" u banjalučkom naselju Lazarevo pomiješani su mirisi jagoda i ljekovitog bilja.

Sve puno jače miriše nego u drugim vrtovima jer se o njihovom uzgoju, rastu i razvoju brinu mališani ove predškolske ustanove, koji jedini u gradu u krugu vrtića imaju svoju baštu, čija je namjena edukacija i ukazivanje na značaj zdrave hrane.

Najveće zasluge što djeca posvećuju pažnju bašti i što su je zavoljela ima Nevenka Trtić, vaspitačica u vrtiću "Kolibri".

ZAJEDNO SIJU BAŠTU: Trtićeva kaže da djeca pored toga što vole da uberu i pojedu plod, vole i da prate rast ploda. Zajedno siju baštu, imaju svega pomalo: paradajza, jago-da, ljekovitog bilja, nevena, dragoljuba koji baštu štite od štetnih insekata, zatim imaju kamilicu, žalfiju, matičnjak, komorač, krastavce, suncokret i ukrasno bilje.

"Imamo svega u malim količinama jer je sve zasađeno da bi se djeca edukovala, ali oni poslije i jedu ove proizvode. Ako imamo deset komada paradajza, svakoj grupi podijelimo po dva da probaju", ispričala je Trtićeva.

Naime, namjena bašte je, smatra ona, edukacija i promocija zdrave hrane, pored igrica i računara, a uspjeh je zainteresovati djecu za ovako nešto.

"Najlakše je prenijeti djetetu nešto što i sami najiskrenije volimo. Najviše stvari se zavoli dok ste dijete, ovo je uzrast kad treba sve da se radi i proba, da se djeci ponude razni sadržaji iz kojih mogu razviti različite sposobnosti", pojašnjava Trtićeva.

STIČU I RADNE NAVIKE: Dodaje da je za djecu jako dobro da stiču radne navike i za-nimljivo im je da vide biljku, imenuju je, opi-suju, istražuju, posmatraju njen rast i razvoj i da vide kako od malog sjemena nastaje zdrava hrana.

Petogodišnje Teodora Joveš i Sofija Vještica kažu da vole brati jagode, zalijevati cvijeće, saditi paradajz i objasnile su nam kako se to radi...

"Stavili smo zemlju u malu posudu, napravili rupicu, stavili sjeme i čekali da izraste. Zali-jevali smo paradajz, poslije smo ga probale i baš nam je bio lijep", ispričale su nam Te-odora i Sofija.

Šestogodišnji dječaci Andrej Komić i Simon Savić kažu da im se najviše sviđa zalijevanje bašte sa drugarima i dodaju da, kad stave sjeme paradajza, bitno je da bude sunca i da ga redovno zalijevaju kako bi on izrastao.

PJEVAJU PJESME I BERU PLODOVE: Petipogodišnja Lorena Gamber sa svojim dru-garicama je za vrijeme naše posjete pjevajući pjesme o cvijeću brala kamilicu.

"Posadili smo davno kamilicu koja je procvjetala, neke i nisu, ali nema veze procvjetaće drugi put. Kamilica nam služi za čaj, koji pijemo da ne budemo bolesni i da ozdravimo", rekla nam je Lorena sa svojim drugarima.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, rekla je da je ovo jedna vrsta praktičnog dijela učećih aktivnosti i da vrtić "Kolibri" jedini ima ovakvu baštu u gradu.

"Kroz ove aktivnosti djeca najbolje razumiju način na koji se dobija hrana. To je jedna vrsta organske proizvodnje i ishrane. Imaju ljekovito bilje, bobičaste plodove, svega pomalo, pa da vide na koji način sve prispijeva", naglasila je Kurtinovićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije