Društvo

Vrtić u Domu "Rada Vranješević" vrata otvara u junu

Vrtić u Domu "Rada Vranješević" vrata otvara u junu
Foto: Aco Čavić | Vrtić u Domu "Rada Vranješević" vrata otvara u junu

BANJALUKA - Vrtić u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", čija adaptacija i rekonstrukcija počinju u martu, trebalo bi da bude otvoren u junu, rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma.

Prema njegovim riječima, u toku je postupak raspisivanja tendera za izvođenje radova na adaptaciji vrtića u sklopu Doma, za šta je Vlada RS odobrila 100.000 KM, što je dovoljno za adaptaciju i rekonstruisanje prostora.

"Nakon toga, potrebno je opremiti prostor namještajem, za šta još nisu obezbijeđena sredstva", kazao je Kajkut.

Dodao je da očekuju da će procedura javne nabavke potrajati mjesec i po, nakon čega će zaključiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem, da bi sredinom marta počeli s adaptacijom prostora.

"Apliciraćemo kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za sredstva za opremanje. Od dinamike dobijanja sredstava zavisi i početak rada vrtića, a naša očekivanja su da bi to moglo da se desi početkom juna", dodao je Kajkut.

Planom transformacije Doma "Rada Vranješević", pored vrtića, planirano je uvođenje još sedam novih usluga socijalne zaštite i to: resursnog centra, prihvatilišta, dnevnog centra "Rastimo zajedno", savjetovališta, usluge "Predah", porodičnog saradnika i stanovanja uz podršku.

"Planirano je da kapacitet vrtića bude 60 djece i on će biti namijenjen kako za djecu iz Doma, tako i za djecu iz naselja Kočićev vijenac i djecu iz ugroženih porodica", istakao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će zbog projekta "Manje djece u domu, više u hraniteljskim porodicama" kontinuirano biti smanjivan broj djece smještene u ovoj ustanovi, tako da u vrtiću može biti zbrinut eventualni višak radnika da ne bi ostali bez posla.

"Od naplate usluga mogu se obezbijediti i određena sredstva kako bi se poboljšao kvalitet života djeci koja su smještena u Domu, a doprinijeće i smanjenju broja djece iz naselja Kočićev vijenac koja su na listi čekanja za vrtić", naglasio je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije