Društvo

Vrtići u USK ponovo otvorili vrata

Vrtići u USK ponovo otvorili vrata
Foto: N.N. | Vrtići u USK ponovo otvorili vrata

BIHAĆ - Dječji vrtići na području Unsko-sanskog kantona danas su započeli s radom u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva USK o očuvanju povoljne epidemiološke situacije zbog pandemije virusa korona.

Direktor Dječjeg vrtića "Krajiška radost" u Sanskom Mostu Elvedin Muminović kaže kako su rad započeli s nešto manjim brojem djece nego što je uobičajeno.

"Radi zaštite zdravlja djece i uposlenika instrukcije su da se u početku radi sa grupama od 10 do 12 djece. Zbog toga ne možemo odmah primiti sve mališane, a vodili smo računa o prioritetima i da porodicama gdje su oba roditelja zaposlena ili se nema ko brinuti o djeci omogućimo prednost", istakao je Muminović.

U proteklom periodu, prema riječima resorne ministrice zdravstva, Nermine Ćemalović, obavljena su testiranja na virus korona svih zaposlenika u predškolskim ustanovama.

"Načinili smo analizu svih vrtića u kantonu, kojih ukupno ima 28.  Nekoliko ih neće moći da ispuni sve potrebne uslove za rad koji predviđaju posjedovanje prostorija određene kvadrature za boravak grupa djece", istakla je Ćemalovićeva. Ona je dodala da u takvim situacijama planiraju upotrijebiti prostore osnovnih škola kako bi se pomoglo predškolskim ustanovama.

"Ukoliko bude veliki broj zahtjeva za boravak djece u vrtićima, upotrijebićemo i adekvatne prostore u školama kako bismo to omogućili", kazala je ona.

 Sve predškolske ustanove moraju ispuniti strogo propisane mjere u vezi sa dezinfekcijom prostora i zaštitom zdravlja djece i uposlenika. Za razliku od vrtića, ostale obrazovne ustanove na području Unsko-sanskog kantona neće započeti rad u ovoj školskoj godini, s tim da će učenicima završnih razreda biti omogućeno polaganje mature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije