Društvo

Vuk i Viktorija helikopterom stigli u Trebinje: Snaga i pobjeda to smo mi

Vuk i Viktorija helikopterom stigli u Trebinje: Snaga i pobjeda to smo mi
Foto: N.N. | Vuk i Viktorija donose snagu i pobjedu
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinjku Đurđinu Vukićević i njene dvije bebe, Viktoriju i Vuka, koje je nakon vantjelesne oplodnje rodila u Banjaluci, gdje je od novembra i održavala trudnoću, dočekali su na trebinjskom helidromu otac i suprug Predrag, veliki broj članova Udruženja "Bebe", predstavnici gradske vlasti, trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i veliki broj prijatelja.

Mamu i bebe dovezao je helikopterom Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS, koji je blizance predao srećnom ocu Predragu, s kojim je Đurđina u braku pet godina, a blizance su dobili nakon prve vantjelesne oplodnje, koju finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

"Ja tek sada nemam riječi, kada sam nakon pola godine ugledao i zagrlio svoju djecu i suprugu, ali zato imam mnogo ljubavi, sreće i radosti, jer je osjećaj nevjerovatan, najveće bogatstvo i najveća toplina", istakao je otac Predrag.

Ni mama Đurđina nije krila emocije, jer je u posljednjih nekoliko dana odbrojavala sate do trenutka kada je iz helikoptera ugledala Trebinje, privijajući na grudima svoju djecu.

"Snaga i pobjeda, Vuk i Viktorija, to smo mi, to je cijela naša porodica i naša sreća, a ja još nisam ni svesna svega, jer sam pola godine bila zatvorena među četiri zida, ali se sve isplatilo, jer je krajnji cilj uspio, uz suze radosnice. Bože, zdravlja, da bude od sada pa nadalje", kazala je Đurđina, zahvalivši Udruženju "Bebe", Helikopterskom servisu RS, Kliničkom centru u Banjaluci, a posebno doktoru Grahovcu, koji je, kako kaže, zaslužan što je sve proteklo u najboljem redu.

Predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita istakla je da su ovakvi trenuci ono što je najdragocjenije cijelom Udruženju, ali i gradu Trebinju.

"Sve ovo vrijeme sam imala komunikaciju sa majkom, pa je Udruženje organizovalo i prevoz Helikopterskim servisom, ali je potrebno napomenuti da sve ovo radimo u timu s Gradskom upravom, Domom zdravlja, te UKC-om u Banjaluci i uz pomoć republičkih vlasti", kazala je Misita, napominjući da je od 2017. godine u Udruženju, koje broji 250 porodica u istočnoj Hercegovini, rođeno 146 beba, a očekuje se još njih.

Vuk i Viktorija su na svijet došli zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji koju finansira Fond zdravstvog osiguranja RS, čija direktorica Filijale Trebinje Valerija Lakić, uz podsjećanje da oni finansiraju tri pokušaja, a među rijetkima u regionu i zamrzavanje embriona, pa čak omogućavaju i novi postupak ukoliko majka oboli od korone, dodaje i to da je do sada na ovaj način u Republici Srpskoj rođeno 1.400 beba.

"Mi smo jako zadovoljni zbog ove naše odluke, zahvaljujući kojoj smo danas u Trebinju dočekali i ovo dvoje predivnih blizanaca, kojima želim srećno i bezbrižno djetinjstvo", kazala je Lakićeva.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, koji je takođe dočekao male Vukićeviće, istakao je da je ovo najveći dar koji je grad mogao dobiti, a za takve darove se angažuje Gradska uprava, koja, među brojnim pronatalitetnim mjerama, obezbjeđuje i sredstva za vantjelesnu oplodnju.

"U posljednje četiri godine, koliko postoji Udruženje 'Bebe', podržali smo 33 bračna para i od tada do danas nismo odbili nijedan zahtjev parova sa ovakvim problemima, a to ćemo činiti i ubuduće", kazao je Bošković, podsjetivši da je za ovu godinu obezbijeđeno 60.000 maraka iz lokalne kase za ove namjene, što je 50 odsto više nego u istom periodu lani.

Grad je planirao i 110.000 KM za svu trebinjsku novorođenčad, što su samo neke od mjera pronatalitetne politike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije