Društvo

Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije

Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije
Foto: NN Arhiva | Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije
Goran Lajić

BANJALUKA - Interes građana Republike Srpske za državljanstvo Srbije ne pada, a od otvaranja Generalnog konzulata u Banjaluci 2005. godine do današnjeg dana, preko njega je predato oko 50.000 zahtjeva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, čime je obuhvaćeno više od 60.000 građana Republike Srpske.

Na primjer, član porodice može predati zahtjev za ostale članove.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci kažu da je tokom ove godine do jučerašnjeg dana podneseno 3.067 zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana.

"U istom periodu prošle godine, podneseno je 3.648 zahteva, a u toku cijele prošle godine podnesena su 6.374 zahtjeva", rekli su u Generalnom konzulatu za "Nezavisne".

Oni su istakli da se može konstatovati da se interesovanje za državljanstvo Srbije nije smanjilo, jer treba imati u vidu sezone godišnjih odmora, kada svake godine dolazi do blagog smanjenja broja podnesenih zahtjeva, te činjenice da je u Trebinju otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata u Banjaluci, u kojoj zainteresovani građani takođe mogu podnijeti zahtjeve za prijem u državljanstvo.

U Generalnom konzulatu kažu da građani prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije ne navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva.

"Čitava procedura za dobijanje državljanstva je besplatna, jer je Vlada Republike Srbije 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave", podsjećaju u Generalnom konzulatu.

Naglasili su da zakon o državljanstvu ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev.

"Dugogodišnja praksa je pokazala da je od momenta podnošenja zahtjeva do momenta dobijanja rješenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije, najčešće potrebno oko godinu i po dana", naglašavaju u Generalnom konzulatu.

Dodali su da u opravdanim situacijama, poput slučajeva teško oboljelih lica kojima je neophodna hitna medicinska briga ili u slučajevima nadarenih učenika ili sportista, a na ukazivanje Generalnog konzulata, MUP Srbije po ubrzanoj proceduri donosi rješenja o prijemu u državljanstvo za ta lica, pa se time dešava da neka lica budu brže primljena u državljanstvo Srbije.

Jedan Banjalučanin kaže da se, iako zna da ova mogućnost postoji već nekoliko godina, tek prije godinu dana odlučio da preda zahtjev za državljanstvo Srbije za sebe i svoju porodicu.

"Najviše sam predao iz razloga što moja porodica i ja osjećamo pripadnost Srbiji. Državljanstvo nam sigurno ne može štetiti, već samo pomoći", rekao je ovaj Banjalučanin.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

trump

Malo po malo i RS bice prazna jos kada Srbija udje u Evropu a Bosna ostane van Evrope to ce biti prava stvar jer to zapad i hoce tako da bude, jer u Bosni nemoguce da ostane ovakav omjer stanovnistva. Hrvatska kako je usla u Evropu Hrvata je mnogo manje sada u Bosni tako ce i Srbi biti natjerani za odlazak iz Bosne

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije