Društvo

Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije

Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije
Foto: NN Arhiva | Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije
Goran Lajić

BANJALUKA - Interes građana Republike Srpske za državljanstvo Srbije ne pada, a od otvaranja Generalnog konzulata u Banjaluci 2005. godine do današnjeg dana, preko njega je predato oko 50.000 zahtjeva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, čime je obuhvaćeno više od 60.000 građana Republike Srpske.

Na primjer, član porodice može predati zahtjev za ostale članove.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci kažu da je tokom ove godine do jučerašnjeg dana podneseno 3.067 zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana.

"U istom periodu prošle godine, podneseno je 3.648 zahteva, a u toku cijele prošle godine podnesena su 6.374 zahtjeva", rekli su u Generalnom konzulatu za "Nezavisne".

Oni su istakli da se može konstatovati da se interesovanje za državljanstvo Srbije nije smanjilo, jer treba imati u vidu sezone godišnjih odmora, kada svake godine dolazi do blagog smanjenja broja podnesenih zahtjeva, te činjenice da je u Trebinju otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata u Banjaluci, u kojoj zainteresovani građani takođe mogu podnijeti zahtjeve za prijem u državljanstvo.

U Generalnom konzulatu kažu da građani prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije ne navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva.

"Čitava procedura za dobijanje državljanstva je besplatna, jer je Vlada Republike Srbije 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave", podsjećaju u Generalnom konzulatu.

Naglasili su da zakon o državljanstvu ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev.

"Dugogodišnja praksa je pokazala da je od momenta podnošenja zahtjeva do momenta dobijanja rješenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije, najčešće potrebno oko godinu i po dana", naglašavaju u Generalnom konzulatu.

Dodali su da u opravdanim situacijama, poput slučajeva teško oboljelih lica kojima je neophodna hitna medicinska briga ili u slučajevima nadarenih učenika ili sportista, a na ukazivanje Generalnog konzulata, MUP Srbije po ubrzanoj proceduri donosi rješenja o prijemu u državljanstvo za ta lica, pa se time dešava da neka lica budu brže primljena u državljanstvo Srbije.

Jedan Banjalučanin kaže da se, iako zna da ova mogućnost postoji već nekoliko godina, tek prije godinu dana odlučio da preda zahtjev za državljanstvo Srbije za sebe i svoju porodicu.

"Najviše sam predao iz razloga što moja porodica i ja osjećamo pripadnost Srbiji. Državljanstvo nam sigurno ne može štetiti, već samo pomoći", rekao je ovaj Banjalučanin.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

trump

Malo po malo i RS bice prazna jos kada Srbija udje u Evropu a Bosna ostane van Evrope to ce biti prava stvar jer to zapad i hoce tako da bude, jer u Bosni nemoguce da ostane ovakav omjer stanovnistva. Hrvatska kako je usla u Evropu Hrvata je mnogo manje sada u Bosni tako ce i Srbi biti natjerani za odlazak iz Bosne

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije