Društvo

Za 34 studenta generacije posao u javnim preduzećima

Za 34 studenta generacije posao u javnim preduzećima
Foto: Vladimir Stojaković | Za 34 studenta generacije posao u javnim preduzećima

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske donijela odluku da 34 studenta generacija sa dva javna univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci dobiju posao u javnim preduzećima.

"Oni će kao pripravnici u javnim preduzećima početi da rade od 1. aprila. Ako mogu da kažem šta je najveći uspjeh ovog saziva Vlade u prvih 100 dana rada, onda je to ova odluka", rekao je novinarima Višković nakon razgovora sa studentima.

On je istakao da su studenti generacije budućnost Republike Srpske i da im treba biti posvećena posebna pažnja, što Vlada i čini. Kako je rekao na ovaj potez Vlada RS se odlučila kako bi podržala mlade stručnjake da ostanu u RS i ne odlaze u inostranstvo.

Višković, na čiju inicijativu je Vlada donijela ovu odluku, istakao je da su studenti generacije budućnost Republike Srpske i da im treba biti posvećena posebna pažnja, što Vlada i čini.

On je podsjetio da je ovo 16. saziv Vlade i da se do sada niko nije sjetio da studentima generacije obezbijedi posao poslije završenog fakulteta.

"Ova odluka odnosi se samo na najbolje, odnosno studente generacije na fakultetima. U narednom periodu ovu odluku treba pretočiti u zakonsko rješenje, odnosno da svake godine studenti generacije ulaze u institucije", dodao je Višković i podsjetio da Srpska danas ima najveći broj zaposlenih u istoriji, da je poboljšana pokrivenost uvoza izvozom, ali i da je cilj da prosječna plata bude 1.000 KM.

Premijer Srpske je ocijenio da je ovo istorijski projekat za Republiku Srpsku.

"Uvjeren sam da će oni jednom biti dobri premijeri, ministri, a ovo je potvrda da mogu lakše da ostvare svoje ciljeve. Ovo je namjera da se pokaže da se njihov rad cijeni, a ovdje nema političke, stranačke, nacionalne ili bilo kakve podjele, nego je riječ o kvalitetu", kaže Višković.

Studenti generacije na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dajana Papaz zahvalila je premijeru i Vladi Srpske što su prepoznali trud i rad studenata.

"Mnogo nam znači posao pripravnika i šansa da radimo svoj posao, a to je način da mladi koji su školovani i obrazovani ostaju u Republici Srpskoj, rade na njenom razvoju i napretku", rekla je Papaz, čiji je prosjek ocjena 9,56.

Student generacije Fakulteta bezbjednosnih nauka Petar Đukić rekao je da su najbolji studenti budućnost društva i da im je cilj ostanak u Srpskoj i rad na dobrobiti građana.

Najbolji student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Trivković kaže da Vlada Srpske cijeni ogroman trud i rad studenata generacije, što je dobra poruka za mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije