Društvo

Za dobrovoljni odlazak iz "Željeznica RS" uslove ispunilo 110 radnika

Za dobrovoljni odlazak iz "Željeznica RS" uslove ispunilo 110 radnika
Foto: N.N. | Za dobrovoljni odlazak iz „Željeznica RS“ uslove ispunilo 110 radnika

DOBOJ - Na interni poziv upućen zaposlenima za dobrovoljni odlazak iz "Željeznica RS" prijavilo se 117 radnika, a propisane uslove za dobrovoljni odlazak ispunilo je ukupno 110 radnika.

Jedan od onih koji su se dobrovljno prijavili je i Boris Šukalo, jedan od najaktivnijih članova Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti.

"Očekuje se još jedan veliki talas odlaska iz ŽRS, jer je stanje takvo da ne možemo prehraniti porodice s platama koje su oko 500 KM i s njima samo postajemo socijalni slučajevi. Borili smo se za naša prava, ali ipak većina nas će potražiti drugi posao jer je postalo neizdrživo", kaže za "Nezavisne" Šukalo, koji je već razdužio opremu.

Ističe da je kao aktivni član Sindikta prošao kroz torturu i teško da će neko biti u stanju da na takav način predstavi radnike jer to nosi veliki teret.

"Mnogi će još napustiti to preduzeće, a i Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata STT u ŽRS, će za par mjesci u penziju, tako da bukvalno više neće biti sindikalnih predstvanika koji će biti u službi radnika već samo da organizuju određena putovanja i slično", kaže Šukalo.

Iz "Željeznica" ističu da je u okviru Programa rješavanja viška radnika ŽRS u junu raspisan poziv zaposlenima za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, a najveći broj prijava stigao je iz Doboja i Banjaluke.

"Svih 110 radnika koji su ispunili opšte uslove za dobrovoljni odlazak iz preduzeća ostvaruje pravo na naknadu za dobrovoljni odlazak, koja će biti isplaćena najkasnije u roku od trideset dana od dana prestanka radnog odnosa na tekući račun radnika. Naknada za dobrovoljni odlazak iz preduzeća iznosi 2/3 prosječne neto plate radnika isplaćene u prethodna tri mjeseca za svaku navršenu godinu radnog staža ostvarenu u 'Željeznicama', a najviše do visine koja odgovara zbiru 12 prosječnih mjesečnih neto plata (za radni staž sa 18 i više navršenih godina). Za invalide rada predviđen je dvostruki iznos otpremnine", navode iz ŽRS.

Ističu da će, osim naknada za dobrovoljni odlazak, radnicima biti izmirena i sva ostala potraživanja iz radnog odnosa te će biti izvršena i uplata poreskih obaveza i doprinosa u skladu s pravilima Poreske uprave RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije