Društvo

Za izgradnju studentskog doma u Istočnom Sarajevu dva miliona KM

Za izgradnju studentskog doma u Istočnom Sarajevu dva miliona KM
Foto: N.N. | Za izgradnju studentskog doma u Istočnom Sarajevu dva miliona KM

ISTOČNO SARAJEVO - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu donijela odluku o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu za šta je u republičkom budžetu planirano dva miliona KM.

Višković je na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu rekao da će kapacitet doma biti 400 ležajeva, te istakao da Vlada želi da doprinese boljem studentskom standardu.

Prema njegovim riječima, Skupština grada Istočno Sarajevo dala je prijedlog da se izvrši rekonstrukcija objekta koji se nalazi u blizini gradske Skupštine koji će biti prilagođen namjenama studentskog centra.

Višković je istakao da će se na ovaj način smanjiti troškovi, jer bi u slučaju da se gradi novi objekat samo uređenje lokacije koštalo više od 500.000 KM, a postojeći objekat ima svu infrastrukturu i parking.

"To će olakšati da izgradimo studentski dom i da za studente obezbijedimo normalne uslove", rekao je Višković i dodao da, prema informaciji ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića koji je juče obišao studentske domove u Istočnom Sarajevu, uslovi nisu ni blizu kao u domovima na Palama i Banjaluci.

Višković je istakao da je obaveza Vlade Republike Srpske da i ovim studentima pomogne i da do kraja iduće godine dobiju novi studentski dom koji će omogućiti normalne uslove za njihovo studiranje. 

Vlada RS usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o projektu izgradnje Naučno-tehnološkog grada u Republici Srpskoj.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je izradilo elaborat o izgradnji Naučno-tehnološkog grada u Republici Srpskoj, koji treba privući kreativne i talentovane pojedince koji oblikuju društvo znanja kao ključni faktor razvoja Republike Srpske i na taj način podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju, saradnju naučnoistraživačke zajednice sa privredom, stvaranje povoljnih uslova za razvoj inovativnih kompanija u inspirativnoj i produktivnoj preduzetničkoj zajednici, te privući međunarodne kompanije. 

"Naučno-tehnološki grad je zamišljen kao organizacija institucionalno povezana sa Univerzitetom u Banjoj Luci i fokusirana na podršku novom preduzetništvu, postojećim biznisima i inudustriji u oblasti tehnologija, s fokusom na informacione tehnologije", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Zaključkom Vlade, ovlašćuje se Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzme sve mjere i radnje u procesu pregovora sa potencijalnim kreditorima i/ili donatorima. 

Istgovremeno, Vlada RS utvrdila je Prijedlog strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2020 do 2024. godine.

"Cilj Strategije je da se spriječi da Republika Srpska postane pogodno mjesto za izvršioce krivičnih djela iz oblasti sajber kriminaliteta, kao i postizanje proaktivne prevencije i efikasnog odgovora na izazov koji postavlja sajber kriminalitet", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije