Društvo

Za migrante u planu kontejnersko naselje

Za migrante u planu kontejnersko naselje
Foto: N.N. | Za migrante u planu kontejnersko naselje

BIHAĆ - Vlada USK traga za alternativnom lokacijom u Bihaću gdje bi se mogli izmjestiti migranti koji trenutno borave u Đačkom domu, kako bi se moglo izvršiti renoviranje ovog objekta.

"Imali smo sastanak s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije i nadamo se kako ćemo uskoro postići sporazum s gradskim vlastima o novoj lokaciji. Planiramo na tom mjestu podići kontejnersko naselje gdje bi privremeno mogli boraviti migranti", kazao je Rošić.

Prema njegovim riječima, pri kraju su procedure u vezi s izborom izvođača radova na uređenju Đačkog doma kako bi se prije početka zime stvorili adekvatni uslovi za boravak stranih državljana.

Za adaptaciju ove građevine osigurano je milion maraka i radi se o sredstvima iz fondova Evropske unije. Predviđena je izgradnja krova, postavljanje stolarije, uvođenje grijanja i ograđivanje prostora, kako bi se migrantima koji borave na tom mjestu obezbijedili normalniji životni uslovi.

"Strani državljani u Bihaću i Velikoj Kladuši borave u vrlo teškim uslovima, mnogi spavaju pod vedrim nebom, a svjedoci smo da je došlo hladno vrijeme. Najveći problem imamo u Velikoj Kladuši budući da tamo lokalne vlasti odbijaju svaku vrstu saradnje kada se radi o rješavanju ove problematike", istakao je Rošić.

On je dodao kako je od predstavnika međunarodnih organizacija dobio čvrsta obećanja da će problem smještaja i boravka migranata biti riješen na adekvatan način prije početka zimskog perioda.

Rošić je dodao kako je Služba za poslove sa strancima BiH obećala da će pojačati kadrovske kapacitete na području USK i da će angažovati veći broj inspektora. Inače, priliv migranata na području USK smanjen je u proteklih nekoliko sedmica, a prema procjenama na području USK trenutno ih boravi oko 3.500.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije