Društvo

Za migrantski kamp "Miral" se sprema katanac

Za migrantski kamp "Miral" se sprema katanac
Foto: N.N. | Za migrantski kamp "Miral" se sprema katanac

BIHAĆ- Operativna grupa za migrantsku krizu USK donijela je jučer odluku o početku poduzimanja potrebnih aktivnosti u cilju zatvaranja migrantskog kampa "Miral" u Velikoj Kladuši.

Istovremeno je potvrđeno kako se neće dozvoliti ponovno otvaranje centra "Bira", koji je zatvoren prije nekoliko sedmica, a iz njega migranti deložirani na druge lokacije.

Premijer USK Mustara Ružnić, istakao je kako je MUP USK zadužen da spriječi dalji prijem migranata u taj kamp, a od Ministarstva sigurnost BiH zatraženo je da se prošire kapaciteti u drugim migrantskim centrima u zemlji, kako bi se tamo smjestili sadašnji korisnici "Mirala" kojih ima oko 800.

Vlasnici "Mirala" su, ovom prilikom, pozvani da ne sklapaju ugovore s međunarodnim organizacijama o daljem boravku migranata na ovome mjestu.

Ministarica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović, istakla je kako je, također, jedan od prioriteta u ovome trenutku izmještanje 69 maloljetnika iz kampa "Borići" u Bihaću u druge centre van Unsko sanskog kantona.

"Na naše zahtjeve nadležne državne institucije još nisu odgovorile, ali ja se nadam kako će to biti prije početka zimskog perioda", istakla je Ćemalovićeva.

Operativna grupa je zauzela stav da je neophodno proširenje sadašnjih kapaciteta centra "Lipa", kako bi se tamo mogli smjestiti migranti koji su bez smještaja.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zatraženo je da se kontejneri i ostala oprema iz "Bire", koja je služila za boravak migranata, izmjesti u "Lipu" u cilju stvaranja uslova za boravak korisnika tog kampa tokom zime.

Također, odlučeno je kako na snazi ostaju ranije donesene mjere koje se tiču zabrane prevoza migranata i njihovog okupljanja na javnim površinama, a Operativna grupa je izrazila i svoju zabrinutost zbog čestih slučajeva prisilne ekstradicije migranata od strane hrvatske granične policije na teritoriji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije