Društvo

Za mjesec i po 26.887 prekršaja: Dnevno na telefonu i bez pojasa 560 vozača

Za mjesec i po 26.887 prekršaja: Dnevno na telefonu i bez pojasa 560 vozača
Foto: Dražan Pozderović | Za mjesec i po zabilježeno 26.887 prekršaja: Dnevno na telefonu i bez pojasa 560 vozača

BANJALUKA - Za nešto više od mjesec i po dana, odnosno od kraja maja do polovine jula, zabilježeno je 26.887 prekršaja zbog nevezivanja pojasa i korištenja telefona tokom vožnje, potvrdili su za "Nezavisne" iz MUP RS.

Dnevno se u prosjeku evidentira čak 560 prekršaja za nevezivanje pojasa i  prekršaja za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom.

Ovi prekršaji su zabilježeni od kada je pušten u funkciju pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, koji se nalazi u Bulevaru srpske vojske. 

Da se ove kazne naplaćuju, prihod u budžet bio bi značajan, s obzirom na to da kazna za nekorištenje pojasa i korištenje telefona iznosi 100 KM, rekao je za "Nezavisne" Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

"Iako je to još preventivno, ne znači da se vremenom neće odlučiti za kažnjavanje. Kada bi se počele naplaćivati kazne, prihod u budžet bi bio značajan i došlo bi do vrtoglavih cifara", kaže Radović.

Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja, prema podacima MUP-a RS, evidentirano je 23.608 prekršaja zbog nevezivanja pojasa, dok je 3.279 prekršaja za korištenje telefona prilikom vožnje.

"Dnevno se u prosjeku evidentiraju 492 prekršaja za nevezivanje pojasa i 68 prekršaja za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom. Veći broj prekršaja se evidentira radnim danima u odnosu na vikend", navode iz MUP-a RS. 

Ističu da se radnim danima, u prosjeku, evidentira 521 slučaj nevezivanja pojasa, odnosno 75 slučajeva korištenja telefona.            

"Vikendom se u prosjeku evidentira 424 za nevezivanje pojasa, odnosno 50 za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom", kazali su iz MUP-a RS.

Razlog tome je, prema Radovićevim riječima, to što je radnim danima veći broj vozila na putu.

Ističe da je ovo dobro i inovativno rješenje, te da će se na ovaj način uticati na one koji se ne vežu da razmisle i da se počnu koristiti pojas dok voze.

Kako navode iz MUP-a RS, cilj ovog pilot-projekta je da se primjenom pametnih tehnologija unaprijedi bezbjednost saobraćaja sprovođenjem preventivnih mjera i da se prikupe statistički podaci praćenjem prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa.

"Namjera je da se izvrši preventivni uticaj na svijest građana, da postanu svjesni svoje odgovornosti, te da se na taj način smanji broj saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture", kazali su iz MUP-a RS.

Ističu da je namjera  MUP-a RS da se u oblasti bezbjednosti saobraćaja dostignu standardi razvijenih evropskih zemalja, u kojima je, na primjer, korištenje sigurnosnog pojasa veće od 93 odsto.

Naime, kako kaže Radović, prema indikatorima bezbjednosti saobraćaja koje mjeri Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, nekoliko godina unazad je zabilježeno konstantno povećanje broja onih koji koriste pojas.

"Na ovome će se morati još mnogo raditi. Represivno je malo teže djelovati jer sam prekršaj policija teško može uočiti. Jedino nam ovaj automatski uređaj može pomoći, ali imamo samo jedan", rekao je Radović.

Podsjećamo, ovaj projekat MUP-a RS izabran je kao jedan od 10 najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih projektnih ideja po projektu "Inovacijski izazov - Banjaluka - grad budućnosti", koji su zajednički pokrenuli UNDP i grad Banjaluka, a koji je podržan od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije