Društvo

Za novu opremu Univerziteta u Banjaluci šest miliona evra

Za novu opremu Univerziteta u Banjaluci šest miliona evra
Za novu opremu Univerziteta u Banjaluci šest miliona evra

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da će se realizacijom Projekta nabavke opreme za Univerzitet u Banjaluci, koji se finansira austrijskim kreditom od 6.000.000 evra, promijeniti slika tehničke opremljenosti Univerziteta.

"To je iskustvo koje imamo sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, koje potvrđuje ispravnost te orijentacije. Na kraju krajeva, rezultira i značajnim pomjeranjem u pozitivnom smislu u rangiranju", rekao je Kasipović novinarima.

Kasipović je nakon sastanka sa rektorom banjalučkog Univerziteta Stankom Stanićem ocijenio kao veoma važnu saradnju sa ovom visokoškolskom  ustanovom koja se ostvaruje na izgradnji i adaptaciji prostora za potrebe Fakulteta političkih nauka i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.

"U samom finišu je potpuno jasno preciziranje uslova za raspisivanje tendera za izgradnju četvrtog paviljona, što ćemo vrlo brzo završiti“, rekao je Kasipović i dodao da rješavanje tog pitanja počinje u ovoj građevinskoj sezoni.

Kasipović je rekao da Vlada Srpske analizira modalitete za davanje prava korištenja bivšeg vojnog hotela "Krajina" Univerzitetu u Banjaluci, što će stvoriti novu mogućnost za međunarodnu razmjenu studenata i profesora iz inostranstva.

"Uvjeren sam da će slika Univerziteta u Banjaluci od naredne akademske godine, kao što je situacija i sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu,  biti daleko bolja", rekao je Kasipović i dodao da iznosi iz Razvojnog programa Republike Srpske sa aktuelnim ulaganjima na oba univerziteta već prelaze 33 miliona KM.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je realizacija Projekta nabavke opreme za ovaj univerzitet u završnoj fazi, naglasivši da će se opremom osavremeniti laboratorije na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih i medicinskih nauka.

"Realizacija austrijskog kredita je od izuzetne važnosti za naš univerzitet, jer na nekim tehničkim fakultetima imali smo zastarjelu opremu na kojoj se više nije moglo naučiti nešto važno, a pogotovo ne aktuelno", istakao je Stanić.

On je rekao da se očekuje da instalisanjem opreme tehnički fakulteti budu daleko osposobljeniji nego do sada za istraživački rad.

"Stvoriće se pretpostavke za izradu različitih elaborata, projekata za potrebe privrede našeg i šireg okruženja, a to znači da će ovi fakulteti biti u prilici da više zarade iz vlastitih prihoda", naglasio je Stanić.

Prorektor za nastavu banjalučkog Univerziteta Simo Jokanović istakao je da će od 6.000.000 evra austrijskog kredita oko dva miliona biti uloženo u Mašinski fakultet, oko 1.600.000 evra u Elektrotehnički fakultet, a ostatak u Poljoprivredni, Građevinski, Medicinski, Rudarski i Prirodno-matematički fakultet.

Jokanović je rekao da oprema počinje stizati krajem jula, dok bi do sredine marta trebalo da dospiju kompletni tehnički zahtjevi, na osnovu kojih će biti ispunjeni svi tehnički uslovi da se oprema može instalirati.

"Oprema bi u dobroj mjeri bila na raspolaganju početkom naredne školske godine“, rekao je Jokanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije