Društvo

Za plate zaposlenih u institucijama BiH 560 miliona KM

Za plate zaposlenih u institucijama BiH 560 miliona KM
Foto: N.N. | Za plate zaposlenih u institucijama BiH 560 miliona KM
Srna

SARAJEVO - Za plate i naknade lica zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH ove godine planirano je skoro 560 miliona KM što je za 8,6 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plata policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 lica za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet lica u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 lica pri Direkciji za evropske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 lica za potrebe održavanja i obezbjeđivanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi budžetske korisnike trebalo da košta 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plate policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plate i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Iz istog razloga za isplatu plata u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potrebno je dva miliona KM ili 10 odsto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje opštih izbora u BiH u oktobru za plate i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

Više za plate u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošiće i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu odbrane ukupan iznos plata biće smanjen za 2,5 miliona KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu budžeta BiH za ovu godinu.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. januara, trebalo bi da raspravljaju u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je budžet za finansiranje institucija u iznosu oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg budžeta.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 8

drzavljaninsrpske

neustavne , nametnute , paralelne BH institucije kradu svojim postojanjem 700 miliona godišnje Državljanima Srpske , ko ih je napravio neka ih plaća , OHR , EU , NATO . Nemamo novca da plaćamo Ustavnu i neustavnu i paralelnu BH policiju , uporedite samo plate i vozila ovih Neustavnih organizacija . REFEREDNUM I POŠTOVANJE USTAVA 700 MILIONA U EKONOMSKI RAZVOJ I SOCIJALNU ZAŠTITU . SRPSKI NAROD JE BIOLOŠKI UGROŽEN OD STRANE NEUSTAVNIH ORGANIZACIJA

drzavljaninsrpske

3. Nadležnosti Predsjedništvo je nadležno za: a) Vođenje spoljne politike Bosne i Hercegovine. b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih se sa teritorije Federacije ne bira više od dve trećine. c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član. d) Pregovaranje o zaključenju međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz saglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora. e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine. f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini na preporuku Ministarskog savjeta. g) Izvještavanje po zahtjevu, najmanje jedanput godišnje, Parlamentarne skupštine o troškovima Predsjedništva. h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini. i) Vršenje drugih funkcija koje mogu biti potrebne za izvršenje njegovih dužnosti, koje mu može dodijeliti Parlamentarna skupština, ili za koje se slože entiteti. 4. Ministarski savjet Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Ministarskog savjeta, koji stupa na dužnost pošto ga potvrdi Predstavnički dom. Predsjedavajući imenuje ministra spoljnih poslova, ministra za spoljnu trgovinu i druge ministre po potrebi, a koji će stupiti na dužnost nakon što ih potvrdi Predstavnički dom. a) Predsjedavajući i ministri zajedno čine Ministarski savjet, sa nadležnostima za izvršavanje politike i odluka Bosne i Hercegovine u područjima iz člana III, stav 1, 4 i 5, o čemu podnosi izvještaje Parlamentarnoj skupštini (uključujući i, najmanje jedanput godišnje, izvještaje o troškovima Bosne i Hercegovine).

drzavljaninsrpske

4. Ovlašćenja Parlamentarna skupština je nadležna za: a) Donošenje zakona potrebnih za sprovođenje odluka Predsjedništva ili za izvršavanje nadležnosti Skupštine po ovom Ustavu. b) Odlučivanje o izvorima i iznosu sredstava za funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine i za međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine. c) Odobravanje budžeta za institucije Bosne i Hercegovine. d) Odlučivanje o pristanku na ratifikaciju ugovora. e) Druga pitanja potrebna za izvršavanje njezinih dužnosti ili onih obaveza koje su joj uzajamnim sporazumom dodijelili entiteti.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije