Društvo

Za pomoć u rješavanju migrantske krize 7,2 miliona evra

Za pomoć u rješavanju migrantske krize 7,2 miliona evra
Foto: Nedžad Uglješa | Za pomoć u rješavanju migrantske krize doznačeno 7,2 miliona evra

BRISEL - Evropska unija doznačila je više od 7,2 miliona evra grantova kao podršku BiH u oblasti migracija i upravljanja granicom, budući da je od kraja prošle godine pojačan priliv migranata na teritoriju BiH.

Cilj projekta je dalje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor, saopšteno je iz Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

Iz IOM-a navode da će biti uspostavljena infrastruktura skloništa, prošireni kapaciteti radi obezbjeđivanja uslova za smještaj i zaštitu porodica sa djecom i drugih ranjivih pojedinaca, budući da predstoji zimski period.

Biće ojačana podrška u dostavi hrane, snabdijevanju vodom i obezbjeđenju sanitarnih i higijenskih uslova, kao i drugih osnovnih potreba za migrante na teritoriji BiH.

Pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući zdravstvenu zaštitu i obrazovanje za djecu, biće poboljšan podrškom Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim kantonalnim i opštinskim organima.

Projekat će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU obezbjeđuje za BiH radi jačanja kapaciteta upravljanja migracijama, u skladu sa EU standardima.

Sredstva su obezbijeđena u okviru posebnih mjera iz instrumenta pretpristupne pomoći koje će realizovati Međunarodna organizacija za migracije u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije