Društvo

Za poplavljene 1.200 higijenskih paketa

ISTOČNO SARAJEVO - Republička uprava Civilne zaštite uputila je putem Crvenog krsta Republike Srpske 1.200 higijenskih paketa ugroženom stanovništvu, od čega po 300 u Doboj, Šamac i Bijeljinu, 200 u Šekoviće i 100 u Donji Žabar.

U opštini Šamac i dalje su poplavljeni dijelovi grada Jugovići, Duga i Ulica Prote Nenadovića, a stanovništvo je evakuisano.

Klizišta i odroni na području Zvornika i u mjestima Boškovići, Sopotnik, Malešić, Zelinje, Križevići, Karakaj i Roćevići ugrožavaju oko 300 domaćinstava sa oko 1.000 stanovnika, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Posebna opasnost prijeti od širenja postojećih klizišta, kao i mogućnosti pomjeranja mina iz minskih polja u Šetićima.

U Banjaluci pet timova vrši popis ugroženog stanovništva, a u socijalnu kartu do sada je popisano 1.616 lica. Urađena je i dezinfekcija 1.890 domaćinstava.

U Laktašima su komisije uradile procjenu štete na oko 90 odsto domaćinstava.

Na području opštine Šipovo, gdje se stanje normalizuje, ima 17 klizišta koja  za sada ne ugrožavaju puteve niti objekte.

U MZ Špilje i Ševarlije u Kozarskoj Dubici završena je procjena nastale štete na sva 42 domaćinstva. U selu Glavinac i Gradina voda iz poplavljenih kuća se povukla i stanje se normalizuje.

U Prijedoru je vodostaj Sane u opadanju, voda u nižim zonama i dalje je prisutna, a najizraženiji problem je u naselju Baltin Bare.

Na terenu radi osam komisija za procjenu štete u poljoprivredi i 10 komisija na procjeni štete na građevinskim objektima.

U opštini Jezero rijeke Pliva, Jošavka i Perućica su se povukle u svoja korita, ali i dalje su aktivna klizišta u mjesnim zajednicama LJoljići, Čerkezovići i Đumezlije i Perućica, koja ugrožavaju puteve.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u opadanju, ali je još pet centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Na području Mjesne zajednice /MZ/ Gornji Vrbljani u opštini Ribnik pojavila su se dva klizišta, ali za sada ne ugrožavaju puteve niti objekte.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu je za šest centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave. Voda se povukla iz MZ Kobaš.

U Doboju klizište u naselju Cerovica ugrožava stambeni objekat i pomoćne objekte, a o ovom događaju obaviješten je Štab Civilne zaštite.

U opštini Donji Žabar dijeli se hrana, dezinfekcija je u toku, a u kolektivnom smještaju nalazi se oko 350 lica. Rijeka Sava je u blagom opadanju.

U Bijeljini je stanje na Dašničkom nasipu stabilno i nastavlja se dalje praćenje situacije. U toku je evakuacija preostale stoke u poplavljenom području uz rijeku Savu, kao i prikupljanje uginule stoke.

U Bratuncu se svakodnevno radi na uspostavljanju normalnih uslova za život. Snabdijevanje vode iz gradskog vodovoda je uredno, a voda sa seoskih vodovoda se koristi kao tehnička.

U opštini Vlasenica brojni odroni na putnim komunikacijama su i dalje jedan od većih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije