Društvo

Za potpunu zabranu rada nedjeljom 94,31 odsto građana

Za potpunu zabranu rada nedjeljom 94,31 odsto građana
Foto: N.N. | Za potpunu zabranu rada nedjeljom 94,31 odsto građana

BANJALUKA - Za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo je 94,31 odsto anketiranih građana Republike Srpske, pokazali su rezultati ankete "Rad nedjeljom u trgovini", koju je sproveo Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

"U anketi je ukupno glasalo 1.565 građana, od kojih je za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo 1.476 građana ili 94,31 odsto. Za ograničenje rada na prvu smjenu glasalo je 56 građana ili 3,58 odsto, dok su 33 građana ili 2,11 odsto glasala da se rad dozvoli bez ograničenja", pokazuju rezultati sprovedene ankete.

Anketa je sprovedena putem internet sajta Saveza sindikata RS i putem stranice ovog sindikata na društvenoj mreži Facebook.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da traže potpunu zabranu nedjeljom, za šta je potrebno dosta vremena, te da su spremni pristati i da se za prvi korak ograniči rad nedjeljom, ali da će nastaviti svoju akciju do potpune zabrane.

"U anketi smo čuli glas naroda i za nas je ovo fantastičan podatak koji nam daje snagu da nastavimo dalje s ovom inicijativom. Zbog teškog položaja radnika u trgovini, nemogućnosti normalnog funkcionisanja, zbog odliva radne snage iz ove oblasti, krenuli smo s ovim aktivnostima", kaže Savanović.

Narednih dana očekuje se i pozitivan stav Saveza opština i gradova RS koji bi trebalo na sjednici Predsjedništva da razgovaraju o ovoj inicijativi.

Napomenuo je da je prosječna septembarska plata radnika u trgovini iznosila 711 KM, u koju ulazi i topli obrok te prevoz.

"Plate za pekare i mesare su oko 800 KM, ali možemo reći da više od 60% ljudi u trgovinama ima platu do 700 KM sa dodacima", rekao je Savanović te naglasio da za poslodavce nema opravdanja kada kažu da će obustava rada nedjeljom dovesti do otpuštanja radnika, a da će trgovina propasti i izgubiti profit.

"Petak je dan kad se najveći promet ostvaruje, a promet nedjeljom je 50 odsto manji nego radnog dana", objašnjava Savanović.

Kaže da već imaju zeleno svjetlo od pojedinih poslodavaca, a da najveći problem i bunt stvaraju vlasnici velikih tržnih centara koji nisu iz RS.

Dodao je da su rad nedjeljom na neki način već obustavili ili ograničili Višegrad i Mrkonjić Grad, te poručio da radno vrijeme tokom praznika treba regulisati kako bi se zaštitili i radnici u trgovini.

Đuro Amidžić, član Republičkog odbora ovog sindikata, rekao je da radnici u trgovini rade u teškim uslovima, a posebno trgovkinje, te da vlada opšte nezadvoljstvo radnika u trgovini.

"U trgovini se pojavio problem nekvalifikovane radne snage, jer radnici nisu zadovoljni, male su plate, nije plaćen noćni rad. Tamo gdje nema sindikalnih organizacija poslodavci vrše svakodnevni pritisak", rekao je on.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, rekao je da su već ranije obavili razgovore sa relevantnim sindikatom, a da će ova inicijativa biti razmatrana na sjednici Predsjedništva između 20. i 30. decembra.

"Radno vrijeme vikendom i nedjeljom jeste u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i mi smo ti koji određujemo radno vrijeme. Teško je obećati da ćemo odmah u startu ići u potpunu zabranu rada nedjeljom te bez imalo ustezanja mislim da nećemo uspjeti postići dogovor da se on u potpunosti zabrani, ali su moguće neke vrste ograničenja radnog vremena, specijalizovanih prodavnica i slično. Nema šanse da će obustava biti jedinstven stav", kaže Ćosić.

Divna Aničić, načelnica opštine Mrkonjić Grad, rekla je da je u ovoj opštini rad nedjeljom u trgovinama već odavno ograničen do 15 časova, nakon skupštinske odluke donesene u ranijem periodu, te da nije riječ ni o kakvoj novijoj odluci.

"Moj lični stav je da ne treba da se radi nedjeljom, ali to je skupštinska odluka i mislim da bi to trebalo da se uredi zakonom, a ne da se ostavlja na mogućnosti opštinama. Kod nas sve normalno funkcioniše na ovaj način, a mislim da bi normalno funkcionisalo i da se uopšte ne radi nedjeljom", kaže Aničićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije