Društvo

Za rješavanje problema povratnika više od 360.000 KM

Za rješavanje problema povratnika više od 360.000 KM
Foto: N.N. | Za rješavanje problema povratnika više od 360.000 KM

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić potpisao je danas u Banjaluci sporazume o saradnji sa predstavnicima opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) na realizaciji redovnog programa za rješavanje problema izbjeglih, raseljenih lica i povratnika za šta je obezbijeđeno više od 360.000 KM.

Aćić je istakao da je za opštine i gradove u Srpskoj obezbijeđeno 287.481 KM, a 80.000 KM za opštine i gradove u FBiH.

"Sredstvima sufinansiramo realizaciju infrastrukturnih projekata. Sporazumi su danas potpisani sa predstavnicima Novog Grada, Vukosavlja, Vlasenice, Mrkonjić Grada i Laktaša, ranije sa predstavnicima Banjaluke i Doboja, dok će sa Gradiškom biti potpisan naredne sedmice. U FBiH je riječ o Živinicama, Mostaru i Čapljini", rekao je Aćić novinarima nakon potpisivanja sporazuma i napomenuo da će i u ovoj godini biti nastavljeno potpisivanje ovakvih sporazuma.

Na pitanje da prokomentariše izjavu potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića da će Hrvati u Srpskoj tražiti pravičnu naknadu štete pretrpljene u prošlom ratu, Aćić je rekao da to planira i Srpska da učini u FBiH, ali da se ovo pitanje odnosi na nivo BiH koja treba biti garant sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković istakao je da će ova lokalna zajednica dobiti 20.000 KM za nastavak izgradnje puta u povratničkom naselju Višća i ocijenio da je ovo od izuzetnog značaja za poboljšanje uslova života.

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić rekao je da će ova opština dobiti 29.500 KM za rekonstrukciju raskrsnice u povratničkoj Mjesnoj zajednici Pećnik i zahvalio Sekretarijatu za raseljena lica i Vladi Srpske na dodjeljenim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije