Društvo

Za sanaciju Doma zdravlja Bihać iz federalne kase stiže tri miliona

Za sanaciju Doma zdravlja Bihać iz federalne kase stiže tri miliona
Foto: Arhiva | Za sanaciju Doma zdravlja Bihać iz federalne kase stiže tri miliona

BIHAĆ - Za potrebe sanacije i rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja u Bihaću, koja je teško oštećena od posljedica katastrofalnog zemljotresa koji je nedavno pogodio Hrvatsku, iz budžeta Federacije BiH biće izdvojena tri miliona maraka.

Ovo je potvrdio Ademir Jusufović, direktor ove zdravstvene ustanove, te istakao kako se radi o sredstvima koje Vlada FBiH izdvaja za sanaciju zdravstvenih ustanova na području ovog entiteta.

"Mi smo uvršteni u ovaj program, a nadam se kako će i ostali nivoi vlasti, grad i kanton također podržati obnovu", kazao je Jusufović.

Inače, zbog teških oštećenja Dom zdravlja radi u znatno otežanim uslovima i sa smanjenim kapacitetima. Potres je uzrokovao veliku štetu na zidovima i stropovima prostorija zgrade, a preliminarne procjene su pokazale kako je u saniranje potrebno uložiti višemilionska sredstva.

"Hitnu medicinsku službu smo srećom mogli ostaviti na istom mjestu, s obzirom na to da građani uglavnom svoju prvu liječničku pomoć zatraže upravo na tom odjelu i bilo nam je važno da se zadržimo na tom prostoru. Područne ambulante smo pretvorili u odjele, a neke službe smo čak bili primorani organizirati u pomoćne kontejnere koje smo postavili na parkingu i tu smo smjestili kovid ambulantu i još neke službe. Građane molimo za razumijevanje kada smo primorani da ih preusmjeravamo na neke druge lokacije na kojima smo organizirali pružanje usluga", kaže Jusufović. Dodaje kako je posebno zahvalan Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je ponudio svoje prostorije za smještaj administracije.

Inače, ova zdravstvena ustanova pruža medicinske usluge za oko 60.000 građana Bihaća te zapošljava oko 200 radnika, koji sa strahom i neizvjesnošću prate dalji tok događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije