Društvo

Za šest mjeseci oduzeto 37 vozila: Falsifikuju isprave i ilegalno uvoze auta

Za šest mjeseci oduzeto 37 vozila: Falsifikuju isprave i ilegalno uvoze auta
Foto: Ilustracija | Za šest mjeseci oduzeto 37 vozila: Falsifikuju isprave i ilegalno uvoze auta

BANJALUKA, SARAJEVO - Granična policija BiH je u prvih šest mjeseci ove godine na graničnim prelazima oduzela 37 motornih vozila.

Ovo je, kako je pojašnjeno, za sedam vozila više nego u cijeloj prošloj godini, kada je oduzeto 30 motornih vozila.

"Razlozi za privremeno oduzimanje vozila su različiti: 13 ih je oduzeto zbog falsifikovanja isprave, 12 kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, šest zbog ilegalnog uvoza, pet zbog postojanja potrage i jedno zbog izmjene karakteristike vozila", istakli su u GP BiH.

Prema njihovim riječima, od ukupnog broja motornih vozila koja su oduzeta, 33 su putnička, dva su teretna, a dva priključna vozila.

U Fedralnoj upravi policije kazali su da je prošle godine na području FBiH ukradeno 897 motornih vozila, što je manje za 200 u odnosu na 2015. godinu.

"U prvih šest mjeseci ove godine ukradeno je 330 vozila, odnosno 38 odsto manje u odnosu na isti period 2016. godine", kazali su u Federalnoj upravi policije.

U Republici Srpskoj je manje prijavljenih krivičnih djela iz te kategorije nego u FBiH.

"U periodu od januara do avgusta ove godine evidentirano je 91 krivično djelo koje se odnosi na otuđenje motornog vozila, dok su u istom periodu prethodne godine evidentirana 82 krivična djela iz te oblasti", rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Prema njihovim riječima, od ukupnog broja ukradenih vozila 40 se odnosi na krivično djelo teška krađa vozila, 24 na krivično djelo krađa vozila i 27 na djelo oduzimanje motornog vozila.

Darko P. iz Prijedora kaže da uvijek dobro pazi gdje parkira automobil jer poznaje mnogo ljudi kojima su ukradeni njihovi četvorotočkaši.

"Trudim se da automobil uvijek parkiram na parkinge koji nisu osamljeni i zavučeni", ističe on.

Vesna S. iz Banjaluke kazala je da u automobilu nikada ne ostavlja torbu, novčanik ili neki vrijedan predmet.

"Od mnogo prijatelja sam čula da im automobili budu oštećeni zbog stvari koje se nalaze u njemu, a koje privuku lopove", kaže Vesna S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije