Društvo

Za unapređenje socijalne zaštite više od 26,3 miliona

Za unapređenje socijalne zaštite više od 26,3 miliona
Foto: Centralna banka BiH | Za unapređenje socijalne zaštite više od 26,3 miliona

SARAJEVO - Vlada FBiH donijela je odluke kojima se usvaja deset programa utroška sredstva u okviru tekućih i kapitalnih transfera iz nadležnosti federalnog Ministarstva rada i socijalne politike u iznosu većem od 26,3 miliona KM iz ovogodišnjeg entitetskog budžeta.

"Među ovim programima 16 miliona KM namijenjeno je za jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete, čiji je cilj materijalno osnaživanje porodica u FBiH koje su tokom ove godine ostvarile potomstvo2, saopšteno je iz federalne Vlade, prenosi Srna.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku kojim se propisuju način, uslovi i postupak zaštite ovog prava u sudskim postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima i tužilaštvima u postupcima istrage u FBiH.

U razlozima za donošenje ovog propisa navedeno je da je Ustavni sud BiH u više slučajeva utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku, te naložio sprovođenje generalnih mjera kao što je uvođenje preventivnog pravnog lijeka koji se odnosi na dužinu postupka.

U konkretnim slučajevima utvrđena je i naknada štete podnosiocima apelacija na teret odgovarajućeg kantonalnog, odnosno budžeta FBiH.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o advokaturi FBiH, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim se uređuju advokatska djelatnost, uslovi za njeno obavljanje, zatim prava i dužnosti advokata, kao i prestanak prava na obavljanje advokature i privremena zabrana vršenja ove djelatnosti.

Ovim zakonom tretirani su i advokatski stručni saradnik, te advokatski pripravnik, a propisuju se i advokatski ispit i stručno usavršavanje, organizacija advokature, zatim finansiranje advokatskih komora, disciplinska odgovornost i zaštita prava advokata, te advokatskih stručnih saradnika i advokatskih pripravnika.

Federalna Vlada utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Na sjednici je donesena i odluka kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti opšteg boda za tekuću godinu, u procentu od 13,6 odsto, te iznosi 20,74 KM, i ona stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije