Društvo

Začarani krug zaduženja Kantonalne bolnice u Bihaću ne prestaje

Začarani krug zaduženja Kantonalne bolnice u Bihaću ne prestaje
Foto: N.N. | Začarani krug zaduženja Kantonalne bolnice u Bihaću ne prestaje

BIHAĆ - Kantonalna bolnica u Bihaću posegnuće za novim kreditnim zaduženjem od dva miliona maraka kako bi se izbjegao finansijski bankrot i omogućilo normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.

Za ovo zaduženje dobili su saglasnost Vlade USK, a očekuje se i zeleno svjetlo Skupštine USK, koja će o tome odlučivati na redovnom zasjedanju za nekoliko dana.

U rukovodstvu Kantonalne bolnice ističu kako se radi o redovnoj praksi zaduživanja koja se realizuje svake godine, a kredit se uzima na period od 12 mjeseci.

"Procijenjena vrijednost troškova za kamatu iznosi 100.000 maraka, a kredit nam je neophodan kako bismo očuvali finansijsku likvidnost. Svjesni smo da na ovaj način stvaramo začarani krug zaduženja, ali jednostavno nema drugog načina da obezbijedimo naše normalno funksionisanje", kaže direktor ove bolnice Hajrudin Havić.

Svake godine bolnica posluje sa velikim gubicima, a najveći problem im je veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona, od ukupnog broja stanovnika, ima oko 30 posto neosiguranih lica, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.

"Iako se u zakonskim rješenjima navodi da se prava neosiguranih osoba finansiraju iz budžeta kantona ili općina, to niko ne čini. Znači, troškovi liječenja takvih osoba padaju isključivo na nas", kažu u bolnici.

Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata, a takve situacije rješavane su pozajmicama ili kreditima pa su se godinama akumulirala velika dugovanja ove ustanove koja iznose preko 12,5 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije