Društvo

Začepljeni kanali ugrozili spomenik

Začepljeni kanali ugrozili spomenik
Foto: N.N. | Začepljeni kanali ugrozili spomenik

FOČA, BANJALUKA - Klizište kod spomenika na Tjentištu miruje, a juče je počelo čišćenje odvodnih i drenažnih kanala kako ne bi došlo do daljeg obrušavanja zemljišta, kaže Stevan Jovanović, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS.

On je izjavio da će novi projekat sanacije klizišta i uređenja drenažnog i odvodnih kanala na području Spomen-kompleksa na Tjentištu kako bi se spriječilo prodiranje vode biti napravljen u saradnji sa nadležnim institucijama.

Podsjećamo, u subotu se na Tjentištu  pokrenulo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

"U prostorijama opštine Foča pronađena je projektna dokumentacija sanacije klizišta iz 1986. godine, ali će biti napravljen novi projekat. Planirano je ugrađivanje opreme koja bi u narednih godinu dana pratila eventualno pomjeranje zemljišta oko spomenika i spomen-kosturnice", ističe Jovanović.

Naveo je da će najvjerovatnije po nalogu Srebrenke Golić,  ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS,  do kraja sedmice biti formiran tim koji će izraditi projekat i procijeniti štetu.

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska", potvrdio je da su juče radnici počeli da kopaju i čiste kanale za odvodnju površinskih voda u zoni iznad spomenika, da bi se spriječilo dalje pucanje i osipanje zemlje na klizištu.

"Radovi se  izvode na području oko kilometar iznad spomenika i  vidljivo  je da su kanali prilično zapušteni usljed višedecenijskog neodržavanja", kazao je Pavlović.

A ko je nadležan  za neodržavanje kanala nije znao odgovor.

Prema njegovim riječima, prije proteklog rata postojali su dežurni čuvari koji su se brinuli o spomeniku, a sada, kako kaže, to nije u  njegovoj nadležnosti.

Ističe da spomenik nije ugrožen, ali da je spomen-kosturica blizu pukotine.

"Ako se klizište ne bi širilo, ne bi trebalo da bude problema", kazao je Pavlović i tvrdi da ipak ljudski faktor, odnosno nebriga nije mogla uticati da se takve stvari dešavaju.

 Kako kaže, ljudi iz cijele bivše Jugoslavije se javljaju da priteknu u pomoć.

"Među prvima koji su ponudili pomoć bili su potomci Dalmatinske brigade, koji su se stavili na raspolaganje i finansijski i u svakom drugom smislu", kazao je  Pavlović.  

Ističe da je pronađena projektna dokumentacija sanacije klizišta iz 1986, što bi trebalo da olakša sanaciju postojećeg klizišta.

"Većina arhive NP 'Sutjeska' je uništena početkom rata 1992. godine, a na sreću ovaj dokument je ostao sačuvan, mada je djelimično oštećen usljed neadekvatnog tretiranja. Na osnovu rasporeda površinskih i podzemnih kanala lakše će se uraditi projekat sanacije klizišta", zaključio je Pavlović.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kazali su da zaposleni u NP "Sutjeska" već rade na čišćenju začepljenih kanala, a počele su i pripreme za sanaciju klizišta.

"Pronađen je projekat iz 1986. godine, koji će poslužiti za interventnu sanaciju  i za izradu novog projekta za trajnu sanaciju klizišta, obnovu i izgradnju nove infrastrukture", kazali su iz Ministarstva. 

Prema riječima Slobodana Nagradića, direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS,  na Tjentištu je  posljedica prirodne nepogode.

"Niko nema ni sumnje ni dokaza o umiješanosti ljudskog faktora", kazao je Nagradić, ali je naveo da su posljednja dešavanja na Tjentištu u nadležnosti Nacionalnog parka i onoga ko je korisnik tog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije