Društvo

Pratite nas na Google news

Zagađenje vazduha okidač za rak pluća

Zagađenje vazduha okidač za rak pluća
Foto: N.N. | Zagađenje vazduha okidač za rak pluća
Nataša Tadić

TUZLA - Klinika za plućne bolesti Tuzla zbog enormnog zagađenja vazduha bilježi porast broja oboljelih od plućnih bolesti, kao i porast broja oboljelih od karcinoma pluća.

Najugroženija kategorija su djeca do šest godina, stariji i bolesnici. Tokom protekle godine oko 20.000 pacijenata je pregledano zbog plućnih bolesti, od toga četvrtina u Klinici za plućne bolesti, u kojoj trenutno leži 90 bolesnika.

Broj oboljelih od karcinoma pluća bio je 214 pacijenata prije pet godina, a danas je 280.

Zagađenje okoliša je cjelogodišnji problem koji, nažalost, sezonski razmatramo, upozoravaju doktori iz Tuzle.

Po riječima Suvada Dedića, načelnika Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, najčešća oboljenja su upale gornjih disajnih puteva, astma, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinom pluća i alergije. Otrovne čestice uzrokuju i srčana oboljenja i moždane udare.

"Sve štetne čestice i svi štetni gasovi izazivaju iritaciju respiratornog epitela - sluznice. Posljedično, imamo navedene bolesti kao što su opstrukcijske plućne bolesti, upalne bolesti, alergijske plućne bolesti. Ako gledamo na dužu ekspoziciju koncentracije štetnih čestica, imamo porast karcinoma", rekao je Dedić.

On je podsjetio da parametri za lebdeće čestice Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju 10, EU 25, a u Tuzli je u ponedjeljak uveče izmjereno 140 µg/m3, što je veoma nepovoljno za zdravlje građana.

"Teško disanje, gušenje, brzo zamaranje, suh kašalj, povišena tjelesna temperatura, curenje nosa, to su neki od simptoma zbog kojih se pacijenti mogu javiti prvo ljekarima porodične medicine, koji će ih dalje uputiti nama", rekla je Amra Šakušić, doktorica Klinike za plućne bolesti.

Doktori hroničnim bolesnicima preporučuju što manje boravka na otvorenom, a ostalima korištenje maski, zabranu pušenja i korištenja nargile, kao i odlazak u planine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije