Društvo

Pratite nas na Google news

Zagađenje vazduha okidač za rak pluća

Zagađenje vazduha okidač za rak pluća
Foto: N.N. | Zagađenje vazduha okidač za rak pluća
Nataša Tadić

TUZLA - Klinika za plućne bolesti Tuzla zbog enormnog zagađenja vazduha bilježi porast broja oboljelih od plućnih bolesti, kao i porast broja oboljelih od karcinoma pluća.

Najugroženija kategorija su djeca do šest godina, stariji i bolesnici. Tokom protekle godine oko 20.000 pacijenata je pregledano zbog plućnih bolesti, od toga četvrtina u Klinici za plućne bolesti, u kojoj trenutno leži 90 bolesnika.

Broj oboljelih od karcinoma pluća bio je 214 pacijenata prije pet godina, a danas je 280.

Zagađenje okoliša je cjelogodišnji problem koji, nažalost, sezonski razmatramo, upozoravaju doktori iz Tuzle.

Po riječima Suvada Dedića, načelnika Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, najčešća oboljenja su upale gornjih disajnih puteva, astma, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinom pluća i alergije. Otrovne čestice uzrokuju i srčana oboljenja i moždane udare.

"Sve štetne čestice i svi štetni gasovi izazivaju iritaciju respiratornog epitela - sluznice. Posljedično, imamo navedene bolesti kao što su opstrukcijske plućne bolesti, upalne bolesti, alergijske plućne bolesti. Ako gledamo na dužu ekspoziciju koncentracije štetnih čestica, imamo porast karcinoma", rekao je Dedić.

On je podsjetio da parametri za lebdeće čestice Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju 10, EU 25, a u Tuzli je u ponedjeljak uveče izmjereno 140 µg/m3, što je veoma nepovoljno za zdravlje građana.

"Teško disanje, gušenje, brzo zamaranje, suh kašalj, povišena tjelesna temperatura, curenje nosa, to su neki od simptoma zbog kojih se pacijenti mogu javiti prvo ljekarima porodične medicine, koji će ih dalje uputiti nama", rekla je Amra Šakušić, doktorica Klinike za plućne bolesti.

Doktori hroničnim bolesnicima preporučuju što manje boravka na otvorenom, a ostalima korištenje maski, zabranu pušenja i korištenja nargile, kao i odlazak u planine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije