Društvo

Zahtjevi za njegu drugih lica ponovo pred komisijom

Zahtjevi za njegu drugih lica ponovo pred komisijom
Foto: Nezavisne novine | Zahtjevi za njegu drugih lica ponovo pred komisijom

BANJALUKA - Nakon što su se građani Banjaluke žalili da već više od deset dana nije zasjedala komisija koja se bavi zahtjevima za pomoć i njegu drugog lica, jer im je istekao mandat, iz Centra za socijalni rad Banjaluka su za "Nezavisne novine" potvrdili da je juče stiglo novo rješenje te da će navedena komisija nastaviti sa radom.

Naime, Banjalučani su nam se žalili da još od 25. maja čekaju da im se odobre ovi zahtjevi.

"Koliko smo shvatili, komisiji koja se bavi zahtjevima u vezi sa njegom drugog lica istekao je mandat, a u međuvremenu se nagomilalo mnoštvo tih zahtjeva, zbog čega smo se bili zabrinuli jer nismo znali kada će to biti riješeno", rekli su nam zabrinuti građani Banjaluke.

Kako su naveli, uprkos svemu tome oni se nadaju da će ovaj problem biti riješen što prije, a kako bi mogli ostvariti ovo pravo, jer im je, ističu, od značaja da imaju bilo kakvu vrstu pomoći.

Prema riječima nadležnih iz Centra za socijalni rad, ova komisija nije zasjedala jer im je isteklo rješenje 25. maja te su čekali da dobiju novo rješenje od Gradske uprave Banjaluka.

"Čekali smo od grada Banjaluka novo rješenje, a juče smo ga dobili, tako da će se od sada nesmetano odvijati sjednice Komisije, kao i prije", kazali su iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

Prema podacima Centra, od ukupnog broja primljenih zahtjeva za ostvarivanje prava iz socijalne i porodično-pravne zaštite u maju, čak 114 ih je bilo za dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

Takođe, i u aprilu im je stiglo 126 ovakvih zahtjeva, a u martu čak 149, te se može vidjeti da je za znatan broj građana potrebna ova vrsta pomoći.

Inače, visina dodatka za pomoć i njegu drugog lica obračunava se u procentu od prosječne neto plate ostvarene u Republici u prethodnoj godini te iznosi 22 odsto od osnovice za lice koje cjelodnevno i u potpunosti zavisi od drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba, koje nije u mogućnosti da samo zadovolji te potrebe ni uz upotrebu bilo kojih pomagala te 11 odsto od osnovice za lice kojem je neophodna djelimična pomoć drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije