Društvo

Zahtjevna protivgradna sezona, ispaljeno 1.318 raketa

Zahtjevna protivgradna sezona, ispaljeno 1.318 raketa
Foto: Arhiva/Ilustracija | Zahtjevna protivgradna sezona, ispaljeno 1.318 raketa

GRADIŠKA - U toku ove protivgradne sezone na branjenom području koje pokriva Protivgradna preventiva Republike Srpske na gradonosne oblake tokom 24 dana dejstava ispaljeno je 1.318 raketa, što je mnogo iznad višegodišnjeg prosjeka od 22 dana sa dejstvima i oko 750 ispaljenih raketa tokom sezone, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Tihomir Dejanović.

On je istakao da je ova protivgradna sezona jedna od najzahtjevnijih u posljednjih 20 godina, navodeći da je juče na području od Srpca do Bijeljine ispaljeno 114 raketa.

"Najnestabilniji dan bio je prošli petak na subotu, kada smo imali dejstva od dva do četiri časa. Ispaljeno je više od 210 protivgradnih raketa, ali nisu zabilježene štete od grada", naveo je Dejanović.

Veće štete od grada, dodao je on, nije bilo ni u cijeloj prvoj polovini protivgradne sezone.

Dejanović je istakao da je prema statističkim pokazateljima period s najintenzivnijim dejstvima upravo druga polovina maja i jun, ali da su se ove godine nastabilnosti nastavile i u julu.

"Nadam se da će doći do smirivanja atmosfere i da će biti padavina, ali bez velikog grmljavinskog nevremena, udara vjetra. Pojave nevremena na ovim prostorima tokom sezone bile su uglavnom sa velikom količinom padavina u kratkom roku, što je uzrokovalo i poplave. Bilo je i jakih udara vjetra koji je čupao drveća, a grad je bila samo rijetka nuspojava, što nije karakteristično za naše područje", rekao je Dejanović.

On je dodao da je Protivgradna preventiva u ovu sezonu ušla sa zalihom od 2.600 raketa, te da je nabavljeno još 1.300.

Sezona protivgradne zaštite u Republici Srpskoj počela je 15. aprila i traje do 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije