Društvo

Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom

Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom
Foto: Velibor Tripić | Zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom

​BANJALUKA - Udruženja "Daun sindrom" iz Beograda i "Daun sindrom centar" iz Banjaluke planiraju da otvore zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, rečeno je na sastanku ova dva udruženja u Banjaluci.

Zoran Jelić, upravnik Udruženja "Daun sindrom centar" iz Banjaluke, kaže da je plan da se u Banjaluci i u Beogradu otvori centar koji će podrazumijevati rehabilitaciju i usmjeravanje osoba sa Daunom.

Nina Pupuć, defektolog, kazala je da bi se to odvijalo u fazama, a prva faza bi podrazumijevala rehabilitaciju i usmjeravanje mladih osoba od nula pa do sedam godina.

"Drugi nivo je namijenjen osobama od sedme do 19 godine, koje bi bile uključene u sistem i proces vaspitnog obrazovanja", kazala je Pupićeva.

Dodala je da postoji problem koji se javlja od 19. godine pa nadalje.

"Dio našeg projekta je i prevazilaženje tog problema i to na način da ih osposobimo i stvorimo vještine kako bi oni bili radno osposobljeni. Na kraju, zadnja faza je da ih zaposlimo", istakla je ona.

Anjuška Stamenović iz Udruženja "Daun sindrom" iz Beograda, rekla je da je ovo prvi projekat u regiji, a da je njegov cilj da ove osobe mogu same da se brinu o sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije