Društvo

Zakon o majci usvajaju do avgusta?

Zakon o majci usvajaju do avgusta?
Foto: N.N. | Zakon o majci usvajaju do avgusta?

BANJALUKA - Predstavnici političkih partija u Srpskoj saglasni su da je zakon o majci i te kako potreban Republici, a kreatori te ideje tražiće da taj akt bude donesen po hitnoj proceduri i usvojen do avgusta, kako bi od iduće godine bio u primjeni.

Zakon o majci, o kojem se uveliko govorilo krajem prošle godine, ponovo je u žiži javnosti, a od četiri predložene varijante usaglašene su dvije, odnosno da nezaposlene majke primaju mjesečno 206 KM za svako dijete, a one koje rade duplo manje.

Kreatori tih prijedloga dobili su i podršku političkih partija, a juče su se sastali i sa delegacijom Ujedinjene Srpske, od kojih su dobili obećanje da će taj akt podržati. Sastanak će uskoro biti održan i sa najvećom političkom partijom - SNSD-om.

"Mi ćemo tražiti da zakon o majci bude donesen po hitnoj proceduri jer bi to spriječilo odliv stanovništva. Zadržali bismo porodice koje su ostale. Zakon treba usvojiti do avgusta, kako bi od iduće godine bio u primjeni, odnosno da se već u budžetu za 2023. planira novac za njegovo sprovođenje, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plu" Miladin Gotovac.

Prema dosadašnjoj praksi, posljednja sjednica republičkog parlamenta održava se polovinom jula, nakon čega slijedi ljetna pauza, a imajući u vidu da je izborna godina, sjednica ne bi trebalo da bude do konstituisanja novog saziva.

Iz Ujedinjene Srpske juče su poručili će podržati prijedlog da se usvoji zakon o majci, čiji je cilj sačuvati i spasiti majku, te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

"Cilj je vratiti porodici dostojanstvo, sigurnost, udahnuti novi život, vjeru i nadu u bolje sutra, sistemskim pristupom, iskrenim namjerama i strateškim zakonskim rješenjem", saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić rekao je da će na sastanku koji će biti održan sa Udruženjem "Četiri plus" obezbijediti prisustvo šireg kruga poslanika.

"U stalnom sam kontaktu sa njima, kao i ljudima koji su dali smjernice u kojem bi se pravcu trebalo ići. Podrška majčinstvu i svakom djetetu je nesporna i ne postoji nijedan političar koji može da bude protiv toga", rekao je "Glasu" Žunić.

Ideje koje podrazumijevaju izmjenu velikog broja zakona, dodaje Žunić, ne treba da se rješavaju "ad hok"i naglo.

"U ovom slučaju riječ je i poprilično velikoj cifri na godišnjem nivou koja bi trebalo da se prikupi iz raznih izvora, od kojih neki ulaze i u poresku politiku. Zbog toga se mora uzeti i stav poslovne zajednice i efekti koji to donose, rekao je "Glasu" Žunić.

Dodao je da je svako dijete nagrada od Boga, ali i važan šraf u razvoju RS.

"Što nas bude više, bićemo snažniji i bogatiji", naveo je Žunić, koji očekuje da svi relevantni faktori sjednu i razgovaraju o zakonu o majci. 

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo rekao je da će svakako podržati zakon o majci.

"Prije pet, šest godina imao sam ideju o nacionalnoj penziji za majke sa četvoro i više djece. Definitivno to mora biti jedan od koraka i mjera za poboljšanje prirodnog priraštaja", naveo je Bundalo.

Višković na potezu

Miladin Gotovac je rekao da je dalji korak formiranje ekspertske grupe.

"Predsjednik Vlade RS Radovan Višković treba da da saglasnost resornom ministarstvu za formiranje i rad te grupe. Ta grupa je predložena i samo je potrebno zeleno svjetlo od premijera za njen sastav", kazao je Gotovac.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije