Društvo

Zanimljive daske iz radionice braće Mitrovića

Zanimljive daske iz radionice braće Mitrovića
Foto: N.N. | Zanimljive daske iz radionice braće Mitrovića

DOBOJ - Nijedna kuhinja ne može se zamisliti bez daske za sječenje, a iz radionice Danijela (23) i Darka (20) Mitrovića u Opsinama kod Doboja, koji nisu po zanimanju stolari, dolaze zanimljivi primjerci ovog saveznika svake domaćice.

"Ja sam po zanimanju ekonomski tehničar, a brat je tehničar računarstva. Ideja se stvorila sasvim spontano kada smo dobili na poklon jednu takvu dasku. Došao sam na ideju da pokušamo nešto takvo da napravimo, prije svega za sebe, jer nam je lijepo izgledalo", priča Danijel i navodi da zapravo nastoje da od drveta uz pomoć ruku, ali i CNC mašine i stolarskog stroja, stvaraju magiju.

Prve daske su stvarali od drveta lošijeg kvaliteta, ali su odlučili da se uozbilje.

"Daske se rade od tvrdog drveta, od oraha, hrasta, jasena, a u nekim situacijama od bukve, trešnje. Dugotrajne su daske, sve zavisi od održavanja. Neke osobe stavljaju dasku u mašinu za pranje suđa, pa ona poslije petog, šestog pranja pukne, jer to, jednostavno, nije prirodno održavanje drveta... Evo, mi radimo već godinu i po ove daske i ona daska koju smo prvu napravili je još u životu. Nije promijenila ni izgled, ni oblik", priča Danijel.

Da li će braća dasku raditi ručno ili na CNC mašini, zavisi od vrste i oblika.

Našu pažnju privukla je daska čija drška asocira na jelenske rogove, kao i jedna koja je izgledala kao šahovska tabla.

"To je više vrste drveta, različite letvice se izvlače od više vrsta drveta, lijepe se, onda se dobije daska koja se dalje siječe, obrađuje, da bi se dobio ovakav oblik... Ova daska je rađena za višenamjensko sječenje, meso, salata, nebitno. Radi se po principu da se lijepi, kasnije se siječe i okreću se kontra godovi. Svako drvo je jače kada se tako okrenu godovi nego kada je sječeno poprijeko. Ovo je kombinacija jasena i oraha, koja je otpornija na rezove", objasnio je Danijel.

Pored dasaka, braća Mitrovići izrađuju i druge predmete od drveta koje predstavljaju na sajmovima.

"Nešto je ručno rađeno, nešto mašinski, kombinirkom, stolarskom mašinom, CNC izvedbama", kazao je Danijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije