Društvo

Pratite nas na Google news

Zaposleni u Kantonu Sarajevo prijete štrajkom

Zaposleni u Kantonu Sarajevo prijete štrajkom
Foto: Ilustracija | Zaposleni u Kantonu Sarajevo prijete štrajkom
Srna

SARAJEVO - Predstavnici sindikata u Kantonu Sarajevo pozvali su poslanike u kantonalnoj Skupštini da što prije usvoje odluku o privremenom finansiranju kako bi zaposleni na vrijeme dobili svoje plate ili će stupiti u generalni štrajk.

Oni su najavili da će 28. januara izaći na proteste pred Vladu Kantona Sarajevu, ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Na ovaj način skrećemo pažnju svim organima vlasti u Kantonu Sarajevo da mi nećemo gledati da se ikakvo političko razračunavanje odigrava preko nas", rekao je predsjednik Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja Faruk Bešlić.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro istakao je da održavanje protesta podržavaju i Sindikat zdravstva, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Sindikat Kliničkog centra, prenio je portal "Kliks".

"Tražićemo ultimativno odmah da Skupština Kantona Sarajevo usvoji odluku o privremenom finansiranju. Protestni skup očekuje se u utorak, 28. januara, u 11.00 časova ispred zgrade Vlade Kantona", rekao je Sivro podsjećajući da platu iz kantonalnog budžeta prima 23.000 ljudi.

Zbog problema u funkcionisanju Skupštine Kantona Sarajevo još nije usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Za sutra je najavljen sastanak predstavnika SDA, SBB, DF i Bosanske stranke sa jedne strane, te, s druge strane, Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a, dok je za 29. januar najavljena sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, kao i odluci o privremenom finansiranju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije