Društvo

Zaposleni u zdravstvu ne odustaju od štrajka

Zaposleni u zdravstvu ne odustaju od štrajka
Foto: Nataša Tadić | Zaposleni u zdravstvu ne odustaju od štrajka

TUZLA - Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije danas su u Tuzli održali sastanak s predstavnicima Vlade TK kako bi se našlo rješenje za prekid štrajka upozorenja, koji bi mogao rezultirati generalnim štrajkom 19. septembra.

Na sastanku je dogovoreno da će radno tijelo sutra upoznati Vladu TK o zahtjevima sindikata i da se u petak ponovo održi sastanak pa da se vidi ima li nekih pomaka.

"Oni su došli danas na sastanak sa stvarima koje nama nisu bitne, tipa kolektivni ugovori koji ističu za četiri-pet mjeseci. Nama je prioritet samo jedna stavka u postojećem kolektivnom ugovoru koja se tiče promjene satnice sa 2,51 KM na tri KM. U petak ćemo imati kompletnije informacije", pojasnio je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH. U međuvremenu, ističe Latifović, uposleni u zdravstvu će nastaviti polusatni štrajk upozorenja svaki dan za vrijeme pauze za doručak u svim zdravstvenim ustanovama u TK.

Ministrica zdravstva Dajana Čolić je nakon sastanka kazala da će sutra zahtjeve iznijeti na sjednici Vlade TK.

"Danas smo zvanično dobili šta je zahtjev sindikata, a mi ćemo to sutra prenijeti na sjednici Vlade i najvjerovatnije ćemo ići ka formiranju pregovaračkog tima pa da onda dalje idemo na sastanak u petak da vidimo šta možemo uraditi", rekla je Čolićeva. Na pitanje je li moguće povećanje plata zaposlenima u zdravstvu Čolićeva nije htjela kalkulisati, već je kazala da mora prikupiti informacije i dobiti stav Zavoda zdravstvenog osiguranja o tome kolika je suma potrebna i je li realno povećanje ili ne.

Po informacijama sindikata, sredstva za povećanje plata za oko 5.000 uposlenih u zdravstvu postoje u Zavodu te otprilike treba oko 13 miliona KM do kraja godine za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije