Društvo

"Zaratili" oko korištenja opštinske vijećnice

"Zaratili" oko korištenja opštinske vijećnice
Foto: Ustupljena fotografija | "Zaratili" oko korištenja opštinske vijećnice

VELIKA KLADUŠA - "Rat" oko korištenja sale Općinske vijećnice u Velikoj Kladuši između predstavnika vladajuće parlamentarne većine i općinskog načelnika Fikreta Abdića se nastavio, a u proteklom periodu u više navrata mijenjana je brava na ulaznim vratima.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša Bisenija Mušedinović saopćenjem za javnost u petak je ponovo upozorila da je, kako je istakla, ponovo neko neovlašteno zamijenio bravu.

"Trebali smo održati sastanak predstavnika parlamentarne većine i opet nismo bili u mogućnosti da koristimo salu jer je neko promijenio bravu. Ovo je već treća nezakonita provala u službene prostorije i pozivamo nadležne institucije da reaguju", kaže Mušedinovićeva.

Ona navodi kako će ovo predstavničko tijelo nastaviti svoj rad uprkos opstrukcijama načelnika Abdića i članova njegove administracije. Mušedinovićeva je podsjetila kako je Općinsko vijeće na jednoj od svojih sjednica donijelo odluku o načinu korištenja ovih prostorija.

Međutim, tu odluku načelnik Abdić ne želi poštovati, jer smatra kako je sazivanje i održavanje sjednica Općinskog vijeća nezakonito, te da se time krše sve važeće procedure. Naime, Abdić i njegova Laburistička stranka ne priznaju Mušedinovićevu kao predsjedavajuću, niti odluke koje donosi Općinsko vijeće, čijim sjednicama se laburisti ne odazivaju, niti prisustvuju.

Prema njihovim stavovima, tokom formiranja nove parlamentarne većine i izbora rukovodstva Općinskog vijeća napravljeno je niz nezakonitosti i kršenja parlamentarnih procedura. Zanimljivo je kako se odluke koje donosi to tijelo ne objavljuju u lokalnom službenom glasniku, a kuriozitet je da Velika Kladuša ima dva budžeta, i to jedan koji je izglasalo Općinsko vijeće i drugi koji je proglasio Abdić.

Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišli u opoziciju, a  parlamentarnu većinu formirala koalicija koju čini pet političkih subjekata, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Bisenija Mušedinović. Zaraćene strane u proteklim mjesecima optužuju jedna drugu za nezakonitosti, a u međuvremenu podigli su jedni protiv drugih niz krivičnih prijava, te je u istragu o svemu uključeno Tužilaštvo USK. Politički stavovi su i dalje nepomirljivi, pa je tako nastavljeno dvovlašće u ovoj lokalnoj zajednici, a izlaz iz političke krize se ne nazire.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije