Društvo

Zaraženo 200 djece u Kantonu Sarajevo

Zaraženo 200 djece u Kantonu Sarajevo
Foto: Ilustracija | Zaraženo 200 djece u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO - Korona virusom u Kantonu Sarajevo zaraženo je više od 200 djece, a najkritičnija situacija je u vrtićima JU "Djeca Sarajeva" gdje je zaraženo 77 mališana, potvrdio je za "Avaz" ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

"U posljednjih 15 dana zarazilo se 77 djece uzrasta do pet godina. Podaci su to Zavoda za javno zdravlje KS", naveo je Krivić.

Prema njegovim riječima zaraženo je i 130 školske djece uzrasta od šest do 14 godina.

Nastava se zbog pandemije korona virusa odvija otežano i zbog sve većeg broja zaraženih nastavnika.

"Više od 140 radnika u vrtićima i osnovnim školama je u izolaciji i samoizolaciji. Nastava se održava u otežanim okolnostima, a u vrtićima je još gore nego u osnovnim školama",  kazao je Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Kako saznajemo, vrtići su suočeni sa sve većim brojem zaraženih vaspitača. S obzirom na to da JU "Djeci Sarajeva" svakako nedostaje nastavnog kadra, korona virus dodatno je usložio ionako tešku situaciju.

"Trenutna situacija je vrlo loša i zbog toga Sindikat ove sedmice provodi anketu i svim bazama", kaže Sivro.

"Nepoštivanje epidemioloških mjera, porodični i jaranski klasteri, političke kampanje, stranačka sijela i skupovi, kahvenisanja i šopingovanja po tržnim centrima, derneci po noćnim klubovima i sve slično navedenom, doveli su do onoga što uopće nije dobro za nas niti ukazuje na poboljšanje stanja, a tome svemu se mora dodati i podatak da je u zadnjih sedam dana u prosjeku oko 140 radnika u vrtićima i osnovnim školama u samoizolaciji zbog COVID 19 što je duplo više nego prije 15 i više dana", istakao je Sivro.

Kritična je situacija i u srednjim školama. 

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH prognozira da, ukoliko se ovakvo stanje zadrži, nastavni proces bi mogao biti ozbiljno doveden u pitanje.

"Sindikat zna da imamo dosta nastavnika koji su zaraženi i koji se nalaze u samoizolaciji. U pitanju su uglavnom porodični klasteri. Zbog manjka nastavnog kadra, kvalitet nastave već odavno je došao u pitanje. Naši radnici su prinuđeni raditi u nemogućim uvjetima, online nastava nam svakako zadaje dosta problema", kazao nam je Bešlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije