Društvo

Zasjedao Ekonomsko-socijalni savjet RS: Fondovi treba da daju punu platu za porodilje

Zasjedao Ekonomsko-socijalni savjet RS: Fondovi treba da daju punu platu za porodilje
Foto: Vladimir Stojaković | Zasjedao Ekonomsko-socijalni savjet RS: Fondovi treba da daju punu platu za porodilje

BANJALUKA - U narednih 15 dana Vlada RS daće svoje mišljenje o zahtjevu da se tokom porodiljskog bolovanja putem javnih fondova isplaćuje porodiljama plata u bruto iznosu.

"Dogovorili smo da ovo i druga pitanja dostavimo u pisanoj formi kako bi Vlada u roku od 15 dana dostavila svoje mišljenje i nakon toga sazvala sastanak Ekonomsko-socijalnog savjeta kako bismo vidjeli koje korake dalje činiti", kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Osim Mišićeve, sjednici su prisustvovali i predstavnici Unije poslodavaca RS, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

"Ono što mi kao sindikat tražimo je da porodilje u RS imaju punu platu u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Ali podržavamo i poslodavce da to porodiljsko odsustvo plaća Fond za dječju zaštitu. Da li to znači da je doprinos od 1,5 malo pa treba da bude dva? Mislim da bismo mi i takav zahtjev prihvatili jer je pronatalitetna politika nacionalno pitanje", rekla je ona.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naveo je kako je njihova inicijativa na programu Vlade u četvrtom kvartalu tekuće godine.

"Očekujemo da će to tada doći na dnevni red", kaže on.

Isplata plata za vrijeme porodiljskog bolovanja definisana je Zakonom o dječjoj zaštiti i podrazumijeva da Fond za dječju zaštitu RS refundira poslodavcima samo iznos neto plate, ali ne i prateće doprinose i poreze.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da će se ići na izmjenu zakona.

"Poznato je da smo poslodavce oslobodili plaćanja poreza i doprinosa na iznos do 200 KM. Očekujemo da će oni povećati plate zaposlenih i na taj način ojačati socijalne fondove", rekao je Bogdanić.

Naglasio je da će zajedno sa poslodavcima tražiti najbolja rješenja i istakao da se porodilje i uopšte žene moraju maksimalno zaštititi jer su stub društva, budući da ako nema rađanja - nema ni mogućnosti za opstanak.

Pored već spomenutih porodilja, Ekonomsko-socijalni savjet je pretresao pitanja zakona o srednjoškolskom obrazovanju. Tu je najveća zamjerka bila ne na zakon, nego na njegovo nesprovođenje.

"Zakon je u redu, ali primjena nije i zato moramo napraviti pravu reformu obrazovanja. U praksi školama upravlja politika. Na čelo se postavljaju politički direktori, smjerovi se upisuju prema zvanju profesora koje imamo, a ne prema onome što nam treba. Moramo vratiti školu u privredi, ali na savremen način, da ne obrazujemo jeftinu radnu snagu, nego stručne kadrove koji su u stanju da rade na novim mašinama", jasan je Škrebić.

Mišićeva je istakla i pitanje formiranja ekspertskog tima koji će se baviti analizom zakona o radu.

"Analiza se radi tripartitno na terenu u svih devet centara: Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Foča, Višegrad, Trebinje i Istočno Sarajevo, gdje će biti održane javne rasprave uz učešće svih članova savjeta. Sva tri učesnika će dati svoje kandidate za ekspertski tim", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije