Društvo

Zašto Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da zamijeni Sebiju Izetbegović?

Zašto Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da zamijeni Sebiju Izetbegović?
Foto: Fena/Arhiva | Zašto Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da zamijeni Sebiju Izetbegović?

SARAJEVO – Ismet Gavrankapetanović, koji je trebalo da bude imenovan za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ipak neće doći na tu poziciju, jer, kako prenosi Klix, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, nije dao saglasnost za njegovo imenovanje.

Prema istom izvoru, konkursna procedura za ovo imenovanje će sada biti ponovljena, a podjećanja radi, Gavrankapetanović je bio prvorangirani na listi za imenovanje umjesto Sebije Izetbegović, koja je smijenjena sa funkcije generalnog direktora.

Što se tiče same odluke, iz Ministarstva zdravstva FBiH u obavještenju koje su poslali Upravnom savjetu KCUS-a, navode da ne daju saglasnost na imenovanje prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, a kao odgovor na zahtjev pomenutog vijeća od 29. decembra 2023. godine. 

Obrazlažući odluku, poručili su da su od pomenutog datuma, zaprimili više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te da su bili u obavezi da ispitaju da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona. 

"U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja suglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za natječaj, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća", navode iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Istakli su da su uvidom u dostavljeni spis utvrđene nepravilnosti po više osnova u dokumentaciji koja se odnosi na profesora Gavrankapetanovića, te da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima koji su donijeti na temelju ovog zakona, utvrđeno da nisu u potpunosti ispunjeni uslovi za njegovo imenovanje za generalnog direktora u skladu sa članom 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Iz Ministarstva odluku pravdaju isključivo u pravnim okvirima, isključujući mogućnost bilo kakvog političkog uticaja. 

"Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju suglasnosti koji je upućen Upravnom vijeću KCUS i Vladi Federacije BiH. Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof. dr Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima. Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje suglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 9. februara 2024. godine. Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora", stoji u obrazloženju Ministarstva zdravstva.

Zaključili su da je dalja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje, sada u rukama Upravnog savjeta KCUS.

Podsjećamo, Ismet Gavrankapetanović je nakon konkursa i intervjua, imenovan za generalnog direktora KCUS od strane Upravnog odbora te zdravstvene ustanove, ali je za imenovanje bila potrebna i saglasnost ministra zdravstva Nediljka Rimca.

Rimac je potom zatražio dodatne provjere o završenom studiju zdravstvenog menadžmenta i validnosti diplome Gavrankapetanovića.

U utrci za poziciju direktora najveće zdravstvene ustanove, pored Gavrankapetanovića, bili su i Alen Pilav i Mevludin Mekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije