Društvo

Zatler: Mladi moraju da učestvuju u važnim odlukama

Zatler: Mladi moraju da učestvuju u važnim odlukama
Foto: N.N. | Zatler: Mladi moraju da učestvuju u važnim odlukama

SARAJEVO - Povodom obilježavanja Dana Evrope u nedjelju veče je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine priređen "Garden of Youth" uz mnoštvo aktivnosti kako bi se ukazalo na činjenicu da mladi u BiH imaju šta ponuditi, pokazati i da žele BiH vidjeti u Evropskoj uniji.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine pretvoren je u "Garden of Youth", jedinstveni cjelodnevni program proslave kreativnosti, umjetnosti, mladih i budućnosti.

U okviru obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, kancelarija Evropske unije u BiH pored Sarajeva organizovala je brojne aktivnosti širom zemlje kako bi obilježili evropski praznik proslave mira i jedinstva s posebnim fokusom na mlade ljude u okviru Evropske godine mladih.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johan Zatler istakao je da je proslava Dana Evrope započela prije nekoliko dana manifestacijom u Travniku, nastavljena je u Trebinju te je u nedjelju veče upriličena u Sarajevu.

Dodao je da se tim aktivnostima slavi prekrasna ideja od prije 72 godine kada je Robert Šuman govorio o postizanju stanja u kojem je rat nezamisliv.

"Sada smo došli do stanja kada rat jeste nezamisliv, za 27 članica Evropske unije, ali ne i za zemlju koja nam je u srcima - Ukrajinu koja prolazi kroz drugačije okolnosti", rekao je Zatler.

Moto ovogodišnje sedmice obilježavanja Dana Evrope je "Mladi i kreativnost" tako je sedmica posvećena najvećim dijelom mladim ljudima, njihovoj kreativnosti i njihovom duhu.

"Oni imaju šta pokazati i oni su ti koji istinski žele da ova zemlja postane članica Evropske unije. Da pitate bilo koga od njih u Bijeljini, Banjojluci, Sarajevu ili drugdje oni to svakako žele da vide, a sada je potrebno i da političari urade svoj dio posla i odgovore na ove težnje mladih ljudi", zaključio je Zatler, te poručio mladim ljudima da je njihovo oružje njihov glas te je bitno da učestvuju u svim važnim pitanjima i odlukama.

Pored brojnih aktivnosti priređen je i koncert na kojem su mnogobrojnu mladu publiku zabavljali Venok, Danza, Bogi, Baskjat, Stoposto, Black Beriz, Muha i Frenkie uz vizuelne instalacije Adisa Kutkuta Billaina.

“Garden of Youth” istražuje glas mladih i njihovo viđenje budućnosti kroz četiri umjetnička paviljona koja predstavljaju ostvarenja mladih talenata, a kroz radionice sa mladima omogućuju diskusije o ulozi mladih u izgradnji njihove budućnosti i prenošenje novih vještina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije