Društvo

Zatražen povrat do 3.000 KM PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe

Zatražen povrat do 3.000 KM PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe
Foto: Pixabay | Zatražen povrat do 3.000 KM PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe

SARAJEVO - Mira Pekić i Branislav Borenović, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnijeli su danas poslaničku inicijativu kojom su zatražili povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, u ukupnom iznosu do 3.000 KM u prve dvije godine uzrasta djeteta.

Zamišljeno je to na način da roditelji, odnosno staratelji, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovu pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na čijem području imaju prebivalište.

"Gorna granica povrata PDV-a za prvu godinu starosti djeteta je 2.000 KM, a za drugu godinu 1.000 KM. Prilikom podnošena prvog zahtjeva za povrat PDV-a roditelj, odnosno staratelj, dužan je priložiti dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom, odnosno, podzakonskim aktima. Uz svaki podneseni zahtjev roditelj, odnosno staratelj, dužan je priložiti fiskalne račune koje je izdao prodavac hrane i opreme, kao dokaz o kupovini", navedeno je u inicijativi, koja je u posjedu "Nezavisnih novina".

Kako je naglašeno, hranom i opremom za bebe, za koju se može ostvariti povrat PDV-a smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i autosjedalica.

Inicijatori ističu da, u situaciji kada imamo stalni odliv mladih ljudi u inostranstvo, pad nataliteta, kontinuiran rast cijena osnovnih životnih namirnica koji na adekvatan način nije praćen rastom ličnih primanja građana, smatraju da bi ovo bila jedna od sistemski značajnih mjera za poboljšanje demografske situacije u BiH.

"Ova mjera bi, kao jedan od faktora stimulacije, uticala i na porast nataliteta, te ne predstavlja samo deklarativnu podršku, nego bi se na ovaj način roditeljima umanjio dio izdvajanja iz kućnog budžeta za kupovinu opreme i hrane za bebe", navode oni.

Zatraženo je da Predstavnički dom obaveže Savjet ministara BiH u roku od 60 dana pripremi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim bi ova inicijativa bila sprovedena u djelo.

Pekićeva i Borenović u obrazloženju navode da je u Zakonu o Savjetu ministara BiH propisano da Savjet ministara, na zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, priprema prijedloge zakona, drugih akata i potrebnih materijala.

"Potrebno je pripremiti izmjene odnosno dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Prijedlog zakona treba da se sačini na način da omogući povrat PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", navode poslanici.

Predloženo je da UIO BiH, nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona, podzakonskim aktima propiše rokove i način povrata PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije