Društvo

Pratite nas na Google news

Zatraženo hitno postupanje Tužilaštva u vezi Zavoda u Pazariću

Zatraženo hitno postupanje Tužilaštva u vezi Zavoda u Pazariću
Foto: Screenshot | Zatraženo hitno postupanje Tužilaštva u vezi Zavoda u Pazariću
Srna

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić zatražio je od Tužilaštva Kantona Sarajevo da ispita činjenice, povodom informacija u medijima koji se odnose na dešavanja u Zavodu za zabrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Novalić je u pismu koje je danas uputio glavnom tužiocu Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji naveo da je riječ o informacijama u pogledu poštivanja prava korisnika usluga Zavoda, uslova smještaja, tretmana i liječenja korisnika i svih ostalih činjenica i okolnosti u vezi sa njihovim boravkom u Zavodu.

U pismu se navodi da postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela službenih ili odgovornih osoba kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše, već s drugim ciljem, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"Kao i sve građane, i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića koje su danas objavljene. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije objavili, odlučio sam, prije svega, kao čovjek, a potom i kao premijer, da zatražim pomoć Tužilaštva", poručio je Novalić.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja i nauke Novalić je zatražio informaciju o stvarnom, činjeničnom stanju u Zavodu u Pazariću.

Ova informacija bi trebalo da bude razmatrana na sjednici koja je zakazana za petak, 22. novembar, dodaje se u saopštenju.

Nekoliko desetina građana protestovalo je danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH (FBiH) zbog uznemirujućih fotografija iz Zavoda za mentalno zbrinjavanje invalidne djece u Pazariću i pozvalo na ostavke federalne parlamentarce.

Revolt građana izazvale su fotografije koje je danas javnosti predstavila poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić i šokantni detalji koje je iznijela o tretmanu štićenika, posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije