Društvo

Zatražili pomilovanje za hranitelja porodice

Zatražili pomilovanje za hranitelja porodice
Foto: N.N. | Zatražili pomilovanje za hranitelja porodice

BIHAĆ - Nevladina organizacija "Udruženje građana za bolji Sanski Most", iz istoimenog grada, uputila je Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH, molbu za pomilovanje Fikreta Dedića iz Bužima, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog nelegalne sječe tri metra drveta za ogrev svojoj siromašnoj porodici.

Predstavnik ove organizacije Ermin Karić kaže kako je prije nekoliko dana posjetio Dedića, koji kaznu služi u zatvoru "Luke" u Bihaću.

"Fikret se fizički dobro osjeća, ali je psihički dosta potresen, jednostavno, to što se desilo ostavilo je velikog traga na njega. Mislimo, a to mišljenje s nama dijeli i cjelokupna javnost, da tom čovjeku nije mjesto u zatvoru, već s porodicom", kazao je Karić.

Prema njegovim riječima, predsjednik FBiH ima zakonsku nadležnost da može pomilovati osuđenika te očekuje da u ovom slučaju on tako i postupi. U obrazloženju molbe za pomilovanje navedeno je kako Dedić ima suprugu i troje maloljetne djece, kao i staru majku koja živi s njima u domaćinstvu, te de je porodica njegovim odlaskom u zatvor ostala bez hranitelja.

Također, navedeno je kako je ovako stroga kazna neprimjerena za počinjeno djelo.

"Na odlasku mi je samo rekao da pazim na djecu dok njega nema. Zatim je sjeo u auto i otišao, bilo mu je teško, nikad ga nisam vidjela takvog", kaže Dedićeva supruga Ramiza.

U međuvremenu, prikupljena je značajna humanitarna pomoć za porodicu Dedić, a u akciju se uključio veliki broj pojedinaca i kolektiva iz cijele BiH, ali i šire, što će im pomoći da prebrode ovu tešku situaciju.


Pročitajte još: Hranitelj porodice u zatvoru zbog tri metra drva


Podsjetimo, zbog nepuna tri metra drveta za ogrev, koje je posjekao u državnoj šumi, Fikret Dedić je prije desetak dana otišao na izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora, na koju je ranije osuđen. Fotografija na kojoj se otac oprašta od kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže te izazvala gnjev i zaprepaštenje mnogih.

Jedini izvor prihoda za ovu porodicu je mjesečna pomoć u iznosu od 50 maraka, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu. Ramiza Dedić kaže kako je prije godinu dana njen suprug privremeno započeo raditi u lokalnom komunalnom preduzeću, te da se jednom prilikom okliznuo, pao i zadobio potres mozga i lom lijeve noge, zbog čega mu je ugrađena željezna šipka. Od tada ima umanjene radne sposobnosti, te nije u stanju da obavlja teže fizičke poslove. Svi oni koji žele da pomognu mogu konkatirati Ramizu Dedić na broj telefona 062 873 838.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije