Društvo

Zatvaranje "Lipe" najavljeno za subotu, upitna sudbina migranata

Zatvaranje "Lipe" najavljeno za subotu, upitna sudbina migranata
Foto: N.N. | Zatvaranje "Lipe" najavljeno za subotu, upitna sudbina migranata

BIHAĆ - Sudbina oko 1.200 migranata koji trenutno borave u kampu Lipa, nadomak Bihaća, i dalje je neizvjesna, a rok za zatvaranje ovoga kampa produžen je do subote, 19. decembra.

Tako su odlučili i saopštili iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako nema nikakvih zvaničnih informacija o zatvaranju kampa Lipa, te ističe kako službenih kontakata s Vladom Unsko-sanskog kantona o tome nije ni bilo.

"Mi smo ispunili svoj zadatak u vezi s Lipom i nemamo više nikakvih obaveza. Devet mjeseci nadležne državne institucije nisu bile u stanju da osiguraju struju, vodu i pripreme kamp za zimski period. Lipa mora zvanično biti proglašena migrantskim kampom, a što se tiče drugih kampova, njihovo otvaranje ne dolazi u obzir", istakao je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u izjavi za "Nezavisne" također kaže kako ga niko od predstavnika međunarodnih organizacija nije kontaktirao niti pozvao.

"Mogu samo reći kako u posljednja tri mjeseca nisam imao niti jedan sastanak s predstavnicima međunarodnih organizacija i u ovome trenutku nemam informaciju da li će Lipa biti zatvorena ili ne. U svakom slučaju, ono što mogu potvrditi jeste da nećemo dozvoliti otvaranje 'Bire' i ponovno izmještanje migranata iz Lipe u centar Bihaća", potvrdio je Fazlić.

Kakva će sudbina migranata biti, ne znaju ni u Crvenom križu Bihaća.

"Prema mojim informacijama, ukoliko se ne pronađe rješenje, kamp će se rasformirati sutra, a migranti će ga morati napustiti. Samim tim, i naši volonteri će se povući", rekao je u petak sekretar ove humanitarne organizacije Salem Midžić. Podsjećamo da je IOM ranije najavio raspuštanje centra Lipa, a to je opravdano time da tamo ne postoje uslovi za boravak migranata tokom zimskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije